Foto på Anne Håkansson. Foto: Jennifer Glans
Bild på Anne Håkansson. Foto: Jennifer Glans
Publicerat 1 december, 2017

Intelligenta hus samlar sin data

Det pratas ofta om artificiell intelligens (AI) och machine learning. Men vad är det? Och hur kan teknikerna appliceras på fastighetsbranschen?

Anne Håkansson forskar i AI på Kungliga Tekniska högskolan, KTH, i Stockholm. Hon menar att fastighetsägare skulle kunna dra stor nytta av AI-tekniken, att man kan förekomma problem, spara pengar och få ett smart hus på köpet.

[ Annons ]

Hon ger ett konkret exempel på hur en fastig­hetsägare kan nyttja sig av AI-teknik och dessutom undvika katastrofscenarion. Det handlar om att samla in data. Mängder av data. Genom att se var avvikelser uppstår kan man arbeta betydligt mer proaktivt än tidigare.

– Du skulle kunna sätta in sensorer i ett badrum som konstant samlar in data om luftfuktigheten. Systemet ser när fuktigheten går upp och ner, vilket det naturligt gör i ett badrum. Men om luftfuktigheten går upp till onormala nivåer, under en längre period märker systemet den avvikelsen i datan och kan varna, säger Anne Håkansson.

Men det stannar inte där. Ett tillräckligt smart system skulle dessutom kunna åtgärda problemet helt själv. Om en automatisk avfuktare finns inbyggd skulle AI-systemet själv kunna fukta av rummet så fort en avvikelse i datan uppkommer och risk för fuktskador uppstår.

– Med ett sådant system skulle du kunna upptäcka problem i tid, i stället för att du får ett vattengenomslag på flera våningar och ingen märker det på flera år. Då är kanske hela huset förstört och skadan kostar mycket pengar att åtgärda.

Att AI kan vara ett utmärkt proaktivt hjälpmedel står helt klart. Men röster har samtidigt höjts för att tekniken kan orsaka problem på sikt. Super­entreprenören Elon Musk vill exempelvis stoppa ai innan tekniken blir för smart. Han målar upp en hotbild där robotar fattar egna beslut, går ut på gatorna och dödar människor för egen vinning. Andra höjer ett lite mindre varningens finger och menar att många jobbtillfällen kan vara i fara. Vad händer till exempel med fastighetskötaryrket den dagen husen sköter och reparerar sig själva?

– Det pratas mycket om det där, och jag håller inte med. Jag tror inte att fastighetsskötare som yrke försvinner helt. För det kommer alltid finnas nya uppgifter som man inte har tänkt på och saker som inte fungerar. Men yrket kanske förändras, och det är helt i sin ordning. Världen stagnerar aldrig utan den kommer att fortsätta utvecklas, och vi med den, säger Anne Håkansson.

 

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]