Gävlebocken. Foto: Mindmancer.
Publicerat 9 november, 2016

Intelligent kameraövervakning ska rädda Gävlebocken

Sabotageförsöken på halmbocken i Gävle förekommer nästan varje år och Gävle kommun har tagit till flera åtgärder för att försöka rädda den. Lagom till bockens 50-årsdag kommer den att skyddas av intelligent kamerabevakning.

Sedan bocken restes för första gången år 1966 har den nästan varje år bränts ned. Webbkamerasändning, vakter och brandsäker impregnering har bland annat använts för att förhindra sabotage. I år kommer en ny metod att införas – intelligent kamerabevakning. Det innebär att kamerorna lär sig hur och vad det är som syns i kamerabilden.

[ Annons ]

– Vi bevakar ett område och när kameran känner av att något eller någon är i bild så skickas ett larm till larmcentralen som verifierar om det är ett djur eller obehörig person och de kan därefter sätta in rätt åtgärd, berättar Oscar Efverlund, Creative director and communications på Mindmancer.

Så småningom lär sig kamerasystemet vilka rörelser och storlekar som tillhör vilka djur. Gävlebockens talesperson Maria Wallberg säger att lösningen är ett bra komplement till väktarna och kan ge eventuella bevismaterial i polisutredningar.

Gävlebocken invigs på söndag den 27 november.

 

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]