[ Annons ]

Översvämningar kommer att bli vanligare i framtiden, tror Jennie Järverud, affärschef för Diös i Gävle. Foto: Shutterstock.
Publicerat 18 augusti, 2021

Inte en källare torr hos Diös i Gävle

”Inte en källare torr”. Jennie Järverud, affärschef för Diös i Gävle konstaterar att alla bolagets 33 fastigheter i staden har översvämmats.  ”Det här kommer vi få räkna med händer oftare i framtiden”.

Det massiva regnet över Gävle, 161,6 millimeter regn från klockan åtta i går tisdag till klockan åtta på onsdagen enligt SMHI, har ställt till det rejält för alla invånare i staden. Biltrafiken kommer inte fram, skolorna är stängda och mängder av fastigheter har drabbats av översvämningar.  Ett studentboende på campus Kungsbäck vid högskolan i Gävle är underminerat och ”svävar i luften”, rapporterar SVT. 

Johanna Moberg, chefjurist hos Fastighetsägarna MittNord i Gävle berättar att telefonerna går varma från olika fastighetsägare, inte minst bostadsrättsföreningar, som drabbats av skador och undrar hur man ska agera.

[ Annons ]

– I ett läge som detta fokuserar brandtjänsten på de samhällsnödvändiga funktionerna och då finns inte kapacitet att tömma källar- och butikslokaler på vatten. Då måste man ha en egen pump, säger Johanna Moberg.

Fastighetsägarna har haft kontakt med försäkringsmäklare under dagen och budskapet är att bolagen kommer att ersätta skador eftersom det rör sig om skyfall.

– Det som bolagen kan opponera sig mot är om det finns skador i tak, som hål, och så vidare som förvärrat situationen, säger Johanna Moberg.

Nu är det i första hand inte vatten uppifrån som orsakar skador i fastigheterna. Hos Diös med 33 kommersiella fastigheter i Gävle säger Jennie Järverud att problemen är vattnet som kom från dagvattensystemen.

– Det är ju sånt vi inte kan råda över. Kommunen försöker att öka kapaciteten men bevisligen räcker det inte till i sådana har extrema situationer. När vi såg prognosen har vår personal varit ute och rensat i hängrännor och tagit bort grus i brunnarna så att det inte ska uppstå stopp där, säger Jennie Järverud.

Johanna Moberg hos Fastighetsägarna säger att vi alltmer måste ställa in oss på att kraftiga regn kan bli det nya normala. 

– Tänker på att man planerar nya bostadsområden nära Gavleån som riskerar att stiga. Och att försäkringsbolagen till sist kan sluta försäkra vattenskador eller höja premierna kraftigt.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]