Det ser inte ut som att flytten till Tensta blir av för Stockholms stads utbildningsnämnd. Anledningen är att hyran skulle bli för dyr – ett argument som väcker ilska hos Liberalerna i kommunfullmäktige.
Fakta: omlokaliseringarna i Stockholms stad
Ambitionen med omlokaliseringarna av stadens olika verksamheter är att skapa förutsättningar för fler jobb och bostäder i ytterstaden. Stockholms stad har de senaste åren spritt ut flera förvaltningar runt om i staden. Bland annat har både social- och äldreförvaltningen flyttat till Farsta. Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning flyttade till Lunda år 2008. I fjol stoppades flytten av stadens it-bolag Stokab från Kungsholmen till Kista, och nu ser alltså ännu en av stadens verksamheter ut att bli kvar i innerstaden.
Planerna på att flytta Utbildningsförvaltningen till Tensta tillkännagjordes redan för tre år sedan. Men trots den goda framförhållningen ser flytten inte ut att bli av, ett beslut som nu möter skarp kritik från Liberalerna i Stockholms kommunfullmäktige.
Anledningen bakom de inställda planerna är att hyran skulle bli för hög. Ett argument som inte köps av Ann-Katrin Åslund, Liberal ledamot i kommunfullmäktige i Stockholm.
– Tensta behöver fler arbetsplatser och det finns beslut på att flytta utbildningsförvaltningen och stadsdelsförvaltningen dit, men ändå säger Socialdemokraterna tvärt nej. Motståndet framstår som väldigt märkligt eftersom man inte kan eller vill berätta hur man kommit fram till slutsatsen att det skulle bli för dyrt, säger Ann-Katrin Åslund (L) till Fastighetstidningen.
Istället är nu Socialdemokraternas besked att någon flytt av Utbildningsförvaltningen till Tensta inte är aktuell.
Jan Valeskog (S), biträdande finansborgarråd, uppskattar de totala flyttkostnaderna till en halv miljard kronor i och med behovet av nybyggnation på en tomt där det idag finns en skola.
— Kämpingeskolan har varit med tidigare men huvudspåret är nu att vi ska använda den som skola eftersom det kommer behövas ökad skolkapacitet med den kraftiga befolkningsutvecklingen som vi har, säger Jan Valeskog till Sveriges Radio.