När kostnaderna för värme skjuter i höjden är det klokt att se till att värmesystemet är i balans. Men en traditionell åtgärd som injustering går att göra billigare och framför allt effektivare med digital hjälp. Det menar Jonas Tannerstad, chef el och automation på Örebrobostäder.
Om värmesystemet inte är injusterat blir man tvungen att reglera temperaturen så att den kallaste lägenheten får en rimlig temperatur. Att andra lägenheterna då får dras med övertemperaturer orsakar sällan någon klagostorm – i stället öppnar man bara fönstret.
Att enbart byta termostater hjälper föga. De kan reglera övertemperaturer som uppstår exempelvis på grund av stark solinstrålning, men termostater kan inte reglera husets temperaturfördelning.
Grunden i en injustering är enkel. Det handlar i princip om att vrida en ratt i rätt läge så att varje radiator får korrekt värmeflöde. Men i regel föregås det av komplicerade, och inte sällan ganska dyra, beräkningar av hur stor effekt varje radiator behöver.
Det finns en stor utvecklingspotential där det borde gå att förenkla och förbilliga injusteringsarbetet.
I en digitaliserad värld går det att göra saker mycket mer modernt och effektivt. Det anser i alla fall Jonas Tannerstad.
– Innan man har verktygen är det svårt att förhålla sig till värdet av en injustering. Man har fått ett pris, men det är svårt att veta om det verkligen ger en energibesparing som motiverar vad det kostar att få det gjort, säger han.
Verktyget i detta fall är digitala sensorer i varje lägenhet och ett AI-baserat system för energistyrning.
– Nu kan vi fatta datadrivna beslut baserat på väldigt exakta beräkningar som visar värdet av en rätt utförd injustering. Det gör att vi på ett helt annat sätt kan vara träffsäkra med injusteringsarbeten.
Nästa steg är att utnyttja husets data, där man på mycket detaljerad nivå kan se temperaturfördelning, för själva injusteringen.
– Vi är bara i början. Det finns en stor utvecklingspotential där det borde gå att förenkla och förbilliga injusteringsarbetet eftersom man numera har betydligt bättre verktyg, säger Jonas Tannerstad.
Det nya sättet att injustera kan sägas vara mer eller mindre en digital biprodukt.
– Det växte fram i ett projekt för AI-styrning av värmen i vårt bostadsbestånd. Då förstod vi att vi också sitter på ett verktyg för injustering. Min bedömning är att de digitala lösningarna helt kommer att förändra hur man arbetar med injustering, säger Jonas Tannerstad.
Det är ingen hemlighet att fastighetsbranschen ligger efter i den digitala utvecklingen.
Själva injusteringen är fortfarande analog – någon som skruvar på ventiler där så behövs.
Eftersom Jonas Tannerstad utsågs till Årets AI-svensk 2022 av TechSverige kan vi ju tillåta oss att spekulera en smula. Vem blir först med att bygga in digital injustering i stam- och radiatorventiler? Men tillbaka till en lätt digitalt dopad analog vardag.
– Det är ingen hemlighet att fastighetsbranschen ligger efter i den digitala utvecklingen. För vår egen del tog det tid då vi inte tyckte att det fanns tillräckligt bra öppna lösningar som kunde garantera att vi inte skulle bli tekniskt inlåsta, säger Jonas Tannerstad.
Därför initierade Örebrobostäder ett forskningsprojekt 2016 för att hitta en algoritm som kunde styra värmen i husen. Man samarbetade med forskningsinstitutet Fraunhofer-Chalmers Centre vilket resulterade i Algeno – ett portföljbolag till Chalmers Ventures. Där har också Stena Fastigheter hoppat på som bolagets första kommersiella kund och använder den AI-baserade värmestyrningen i en stor del av beståndet.
Jonas Tannerstad konstaterar att en injustering kan leda till en rad insikter, ibland mindre roliga överraskningar, om husets energistatus.
– Där vi först installerade vår nya digitala styrning upptäckte AI:n att det var väldigt övertemperarat i merparten av lägenheterna.
Projektet kom mycket att handla om att åtgärda en rad småfel, i stället för att fastighetsskötarna som tidigare slentrianmässigt vred upp värmekurvan för att kompensera de allra kallaste lägenheterna.
– Vi trodde att vi skulle få klagomål från dem som vant sig att ha det lite extra varmt. Men det uteblev. Jag tror att det beror på att AI:n är så extremt duktig på att hålla jämn temperatur.
Vi trodde att vi skulle få klagomål från dem som vant sig att ha det lite extra varmt. Men det uteblev.