[ Annons ]

När många tvekar inför utveckling och förvaltning av k-märkta byggnader tog familjeföretaget Kanico en rejäl tugga, närmare bestämt 60?000 kvadratmeter stor.
Publicerat 22 september, 2014

Ingen trådsliten ny kostym

När många tvekar inför utveckling och förvaltning av k-märkta byggnader tog familjeföretaget Kanico en rejäl tugga, närmare bestämt 60?000 kvadratmeter stor.

Det första Hanna Lassing, projektledare för Simonsland, säger:

[ Annons ]

– Vi brinner för att bevara och vi brinner för gamla hus.

Och det är nog en blandning av engagemang och envishet som behövs för att lyckas i bevarandet av kulturhistoriska byggnader.
? Man måste närma sig en k-märkt byggnad med respekt, men också en gnutta respektlöshet för att hitta de riktigt modiga lösningarna, säger Hanna Lassing.

Kanico har skapat en ny stadsdel i centrala Borås, ett textilkluster med Textilhög­skolan och Textilmuseet. I lokaler som var obrukbara för bara ett par år sedan har ytor för samverkan och möten vuxit fram. Men resan dit har inte varit lätt.

När området Simonsland förvärvades bestod det av klassiska funkisbyggnader i stort behov av renovering och sanering. De tidigare textilverksamheterna hade funnits länge på plats och på sin tid engagerat över 10 000 människor på orten.
? Att bevara det industriella arvet är inte bara logiskt. Det är vår skyldighet, säger Hanna Lassing.

På Kanicos initiativ påbörjades ett arbete med en ny detaljplan i nära samarbete med stadsantikvarien.
? Äldre byggnader har en karaktär och själ som inte är möjlig att skapa vid nybyggnation. Det var en viktig utgångspunkt: att fastigheten fortfarande ska kännas gammal.

Det gamla går igen överallt i färgval och atmosfär.
? Vi har använt de gamla hisschakten som mötesrum. En kreativ lösning på ett utrymme som vi inte kan förändra. Så hade man aldrig byggt om man byggde nytt, men nu blir det unikt, säger Hanna Lassing.

I k-märkta fastigheter kan egentligen vad som helst dyka upp. Kanico hittade 3?500 kubikmeter sand i långa rännor på andra planet. Sand som visserligen inte innehöll någonting farligt eller giftigt, men som skulle kunna börja lukta när byggnaden värmdes upp. Sanden skottades ut och plötsligt hade planet en halvmeter extra i takhöjd.
? Dessutom upptäckte vi en massa slitsar som vi nu har satt in fönster i. Det är verkligen ett exempel på en udda lösning som tillkommer i det löpande arbetet. Och det är just det som gör arbetet med k-märkta, lite udda industrilokaler så oerhört
spännande.

Installationsmässigt tillkom de flesta lösningar på plats. Ett ”hinder” var placeringen av teknik- och ventilationsrum. Eftersom byggnaden har ett klassiskt sågtandstak, som dessutom har solceller, krävdes en annan lösning. Nu ligger allt dolt i bakkant istället.
? Men man måste också skapa ytor för moderna sätt att arbeta och att modernisera byggnaden så att den möter våra krav på miljöbelastning och komfort, säger Hanna Lassing.

Efter många diskussioner valde Kanico att tilläggsisolera och fönsterpartierna är nya, men liknar gamla så mycket som möjligt. Eftersom det är fem meters takhöjd och industrikänsla låter man alla installationer synas.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]