Magnus Hulthe Andersson, näringspolitiskt ansvarig, Fastighetsägarna Syd. Foto: Loke Roos
Publicerat 27 mars, 2024

Ingen retroaktiv höjning av hyrorna i Örkelljunga

Rekommendationen från skiljemannen är 5,5 procents höjning, och gäller från 1 april. Därmed blir det ingen retroaktiv höjning.

I början av året vände sig Fastighetsägarna Syd till Hyresnämnden för att få en skiljeman utsedd som skulle avgöra hyresförhandlingarna om 2024 års hyror för närmare 400 lägenheter i Örkelljunga. Nu har skiljemannen kommit med sin rekommendation, som innebär 5,5 procents höjning från 1 april.

Efter ett antal avgöranden av skiljemän i olika delar av landet kan man konstatera att hyresnivåerna hamnat relativt nära varandra. Det som kanske mest skiljer är om hyran ska få tas ut retroaktivt eller inte. Något som har stor inverkan på hur stort hyresuttaget blir sett över hela året.

[ Annons ]

Men varför besluten skiljer sig åt går inte att veta, då skiljemannen inte behöver motivera sitt beslut.

– När motivering saknas blir det tydligt hur viktigt det är att förstå motiven till beslutet. Utan en motivering får parterna ingen vägledning i kommande förhandlingar och det är stor risk att vi hamnar i tvistelösningen igen. Vi kan konstatera att lagstiftaren behöver ta hänsyn till det i utvärderingen av lagen, säger Magnus Hulthe Andersson, näringspolitiskt ansvarig, Fastighetsägarna Syd.

Nu när skiljemannen sagt sitt ska parterna inom två veckor omsätta rekommendationen i en förhandlingsöverenskommelse. I dagsläget ligger ett 80-tal ärenden runt om i landet och väntar på rekommendationer från oberoende skiljemän.

– Nu kommer vi på Fastighetsägarna ta vårt ansvar och gå vidare för att omsätta detta beslut i en överenskommelse så att hyresgästerna så snabbt som möjligt ska få besked om sina hyror, säger Magnus Hulthe Andersson.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]