[ Annons ]

Foto: Shutterstock.
Publicerat 19 april, 2016

Ingen nedgång på bostadsmarknaden

Efter att ha visat upp tendenser till att dämpas under slutet av 2015 så har storstadsregionernas bostadsmarknader ökat farten igen under årets första kvartal. Det visar SBAB:s mäklarbarometer.

Både efterfrågan, budgivning och slutpriser har ökat i snabbare takt och försäljningstiderna har fortsatta falla enligt SBAB:s rapport som baseras på en kvartalsvis enkät till 220 fastighetsmäklare i Stockholms-, Göteborgs- och Malmöregionen.

[ Annons ]

Den avkylning på storstädernas bostadsmarknader som verkade ha inletts under slutet av 2015 har inte fortsätt under det första kvartalet. Under vintern har efterfrågan börjat öka lite snabbare igen medan utbudet av bostadsobjekt till salu snarare minskat än ökat. Pressen på försäljningsprocesserna är därmed fortfarande stark med fortsatt fallande försäljningstider och tilltagande budgivning.

Prisökningarna har accelererat jämfört med förra kvartalet, men ligger fortfarande väl under nivåerna från de första tre kvartalen under 2015. Mäklarnas förväntningar inför det andra kvartalet tyder på att marknaderna förblir heta även framöver.

– Jämfört med för ett år sedan är faktiskt storstädernas bostadsmarknader lite svalare i nuläget. Men trycket är fortfarande påtagligt och det har också ökat lite de senaste månaderna. Mäklarbarometern indikerar att den starka utvecklingen kommer att fortsätta framöver, säger Tor Borg, chefekonom på SBAB, i ett pressmeddelande.

 

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]