[ Annons ]

Pontus Sundin, vd Brunswick Real Estate.
Publicerat 1 september, 2020

Ingen kris för hållbara investeringar

Brunswick Real Estate lanserar sin tredje fastighetskreditfond. Bolagets vd Pontus Sundin ser ingen avmattning i intresset för hållbara fastighetsinvesteringar på grund av pandemikrisen.

Brunswick Real Estate affärsidé är att matcha hållbara investeringsmöjligheter med kapital. Nu lanserar bolaget sin tredje fastighetskreditfonden, en obelånad kreditfond som erbjuder finansiering av kommersiella fastigheter i svenska tillväxtregioner. Redan tidigare har Brunswick erbjudit certifierade gröna lån. Men den tredje fonden kommer att ha ett ännu mer uttalat fokus på hållbara fastighetsinvesteringar. 

– Det finns en stark vilja från investerarhåll att vara med på en förändringsresa. Så man vill hitta bra investeringar där man också kan påverka och se att pengarna används till att göra skillnad, säger Pontus Sundin, vd Brunswick Real Estate.

[ Annons ]

Investerarna utgörs av några av Nordens största institutionella investerare, bland andra Folksam och KLP i Norge. Pontus Sundin menar att det under relativt lång tid märkts ett stort intresse från investerarhåll att aktivt driva på hållbarheten. Men det är ett intresse som fått en delvis nu inriktning.

– Förut var nästan enbart de gröna frågorna i fokus. Såklart fortfarande superviktiga frågor, men nu börjar man också titta på andra aspekter av verksamheten. I mycket högre utsträckning undviker man att investera i fastigheter med verksamhet som tobaks-, alkohol-, vapentillverkning eller annan negativ miljöpåverkande verksamhet.

Och framåt?

– Jag tror att man än mer kommer att  se till sociala aspekterna. Frågor som exempelvis utanförskap kan såklart vara svårmätbart. Men där finns också sådant som inomhusklimat som gör att de som jobbar i fastigheten mår bra. Eller att det finns möjlighet att ta sig till arbetsplatsen kommunalt eller med cykel. De aspekterna går att mäta via exempelvis kundundersökningar.

Har corona påverkat investeringsviljan?

– Vi erbjuder våra investerare en produkt med låg risk. Då är man hyfsat motståndskraftig mot förändringar på marknaden. Jämför man mot tidigare kriser, framförallt 90-talskrisen, så var värdejusteringarna betydligt större då.

Men det är mycket rubriker om vikande handel och kontorsdöd?

– Visst kan arbetet förändras med mer hemarbete och så vidare. Men jag upplever att människor ändå är hyggligt sociala varelser.  När det kommer till handel så behöver man komma ihåg att mycket av det som nu sker är något som diskuterades långt innan krisen. De flesta som nu fått problem hade omställningsproblem redan långt tidigare. Man kan också se hur vissa segment som byggmarknad och heminredning snarast gynnats av pandemin. Så jag tror att investerarnas oro för vissa fastighetssegment i väldigt liten grad relaterar till coronakris.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]