Fredrik Lundberg. Foto: Ulla-Carin Ekblom.
Publicerat 13 oktober, 2016

”Inför fri hyressättning i nyproduktion”

I en intervju med tidningen Affärsvärlden kallar finansmannen Fredrik Lundberg hyresregleringen för ”helt sjuk”. Han berättar också om vad han anser skulle råda bot på bostadskrisen.

Finansmannen Fredrik Lundberg har varit vd i investeringsbolaget Lundbergs sedan 1981. Där finns fastig­hetsbolaget Fastighets AB L E Lundberg och dotterföretagen Hufvudstaden och Holmen, liksom intressebolagen Industrivärden, Indutrade och Husqvarna. Lundbergs har också betydande aktieinnehav i Handelsbanken, Sandvik och Skanska.

[ Annons ]

I en intervju med Affärsvärlden ger Fredrik Lundberg sin syn på hyresregleringen som han där kallar för ”helt sjuk”.

– Det är ett av de få ingrepp i marknadsekonomin som vi har idag som jag tycker är helt sjuk, säger han och förklarar sedan sitt resonemang genom att jämföra hyresrättens förutsättningar med bostadsrättens.

– Det är tillåtet att bygga bostadsrätter och att handla fritt med dessa. Där finns ingen prisreglering. Varför skulle vi inte kunna göra samma sak med hyresrätter?

Hans enkla medicin mot bostadskrisen är att införa fri hyressättning i nyproduktion.

– De som flyttar in får ju då en hyra som de är beredda att betala. Sedan kan man fasa ut prisregleringen från det befintliga beståndet under tio-femton år.

Han menar dessutom att hyresnivåerna i en sådan modell inte skulle skilja sig så mycket från dagens nivåer, i alla fall i de flesta områdena.

– Men på Östermalm skulle det märkas, det är klart, säger Fredrik Lundberg till Affärsvärlden.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Opinion ]
[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]