Snart dags för inflytt. Jonas Anund Vogel framför en av lägenheterna i KTH Live In Lab.
Publicerat 8 juni, 2018

Inflytt i boendelabbet

Det är bråda dagar på KTH Live In Lab. Fastighetstidningen mötte föreståndaren Jonas Anund Vogel under de sista finjusteringarna inför att det första test-boendet på måndag.

– Men kolla här, det ska ju inte vara fahrenheit, vi måste ju ha celsius istället…

[ Annons ]

Även om det inte är han som står för själva installationerna så kan inte Jonas Anund Vogel låta bli att pilla på en av de många sensorerna som sitter inne i en av de fyra lägenheterna i KTH Live In Lab. Som föreståndare för denna testbädd för nya boendelösningar har han bråda dagar. På måndag har The International Sustainable Campus Network (ISCN)  sin årliga konferens. Då kommer några av de inbjudna att bli de första som får testbo lägenheterna innan studenter flyttar in på riktigt när höstterminen drar igång.

Jonas Anund Vogel förklarar vad just denna mätare fyller för funktion.

– Det är en VOC-mätare (Volotile Organic Compounds alltså Lättflyktiga organiska föreningar) som kan mäta andra gaser är koldioxid.

Att styra ventilationen baserat på koldioxidhalten i luften börjar bli en allt vanligare lösning. Sådana sensorer finns också här, men Jonas Anund Vogel menar att de är ganska tröga. Fördelen med en VOC-sensor är att om man exempelvis kan få en indikation på att soporna blivit kvar och skicka en signal till ventilationssystemet att det nog kan vara bra att dra igång även om ingen är hemma.

– Men problemet när man har alltför många mätare är att du också skulle kunna mäta exempelvis alkohol i utandningsluften. Och då uppstår etiska aspekter som vi måsta ta hänsyn till.

Det kommer han att göra när de första forskarna testbor på måndag.

Ja, alltså inte mäta deras alkoholhalt, utan att ta upp diskussionen som de etiska aspekter som de nya tekniska lösningarna kräver.

– Med smarta system måste man fundera över etik, moral och integritet. Det är exempelvis lätt att läsa av om det varje fredagskväll bor två personer i vad som ska vara en övernattningslägenhet. Man kan få reda på mycket man inte egentligen bör veta.

Återstår att se hållbarhetscheferna från Massachusetts Institute of Technology (USA), Delfts tekniska universitet (Nederländerna) och KTH Sustainability säger när Jonas Anund Vogel förevisar den data de alstrat under sin korta vistelse.

Fastighetstidningen kommer att återvända till KTH Live In Lab när det är dags för de fyra studenter som ska bo här på riktigt att flytta in.

Läs en lite längre intervju med Jonas Anund Vogel här.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]