[ Annons ]

En av de mindre innergårdarna som öppnas upp för uteätare.
Publicerat 12 juni, 2018

Industrikvarter ska bli ny mötesplats på Söder

I kvarteren kring Södra station bygger AMF Fastigheter om outnyttjade gårdar och torg till vad man hoppas ska bli en ny restaurangdestination. Namnet består: Stockholmsverken.

AMF Fastigheter har haft fullt upp med att väcka nytt liv i det länge bortglömda Brunkebergstorg i Stockholms city. Nu letar man sig ut på malmarna. Nästa år ska ett gammalt fabriksområde på Södermalm sättas på kartan.

[ Annons ]

Det är dåvarande ASEA:s gamla elverkstäder vid Södra Station som ska byggas om och bli ett mer öppet kvarter. Arbetet att förvandla två innergårdar och ett torg till levande uterum med restauranger och serveringar är i full gång.

–  Med Stockholmsverken gör vi Södermalms geografiska mittpunkt till en social mittpunkt. Med flera restauranger, innergårdar och ett torg vill vi förvandla Södra station från en plats man pendlar ifrån till en destination man väljer att komma till, säger Tove Törneman, projektchef för Stockholmsverken på AMF Fastigheter.

Att det var tufft att bli av med två stora hyresgäster som SEB och American Express, talar man inte så mycket om idag. Fokus är istället på fördelen att de lämnade samtidigt, vilket gör att man nu kan ta ett samlat grepp om hela kvarteret.

Ambitionen med Stockholmsverken är att skapa levande uterum med torgkänsla med uteserveringar under den varma delen av året. Totalt kommer cirka 1350 kvadratmeter torg och gårdar att öppnas, samt cirka 3000 kvadratmeter restaurang och handel.

– Många av Stockholms innergårdar är slutna rum där bara vissa får vistas. Med Stockholmsverken öppnar vi upp två innergårdar och ett torg med flera restauranger, uteserveringar och offentliga sittplatser. Vi skapar en trivsam miljö öppen för alla, säger Anders Pettersson, kommersiell chef retail på AMF Fastigheter.

Under 2019 beräknas omvandlingen av Stockholmsverken vara klar. Frågan är naturligtvis om det finns en tillräcklig publik för att uppfylla de högt ställlda ambitionerna.

Frågan är naturligtvis om det finns en tillräcklig publik för att uppfylla de högt ställda ambitionerna.

– Vi har gjort noggranna analyser av flödena i området. Det rör sig tusentals människor dagligen i kvarteren, det bor 30000 i närområdet och det finns cirka 6000 arbetsplatser i de närmaste kvarteren. Dessutom kommer vi att tillföra cirka 2500 arbetsplatser. Så genom att vi skapar ett kluster med en väl utvalt utbud så är vi övertygade om potentialen, säger Marcus Hallberg, ansvarig Marknad- och kommunikation på AMF Fastigheter.

Han pekar på att det också är ett område i snabb utveckling inte minst med Citybanans öppnande.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]