[ Annons ]

Pierre Lundberg på Victoriahem är nöjd över den minskade vattenförbrukningen.
Publicerat 20 mars, 2023

Lyckat försök med IMD i Örebro

Ett år efter att Victoriahem införde individuell mätning och debitering (IMD) av vatten i sina bostäder i Örebro har förbrukningen minskat med 17 procent.

Den 1 mars 2022 startade systemet med IMD i Victoriahems största bestånd Brickebacken med drygt 400 bostäder. Förbrukningen av varmt och kallt vatten mättes i varje enskild lägenhet och varje hushåll fick betala för det vatten som just de förbrukat. Tidigare betalade alla hyresgäster lika mycket, oavsett hur mycket vatten de använde.

I februari 2023 var vattenförbrukningen 7 965 kubikmeter lägre än i februari 2022, en minskning med 17 procent. Då hade Victoriahem redan 2021 berättat om att det nya systemet skulle införas, vilket gjorde att de flesta hyresgästerna var förberedda på förändringen.

[ Annons ]

– Att kommunicera om förändringen och vikten av att spara vatten visade sig vara effektivt för att få ner vattenförbrukningen. Det här är en morot för våra boende att hålla ned sin vattenförbrukning som gett en god effekt. Totalt har vi betalat tillbaka 1 275 000 kr sen IMD infördes till våra boende, kommenterar Pierre Lundberg, områdeschef för Victoriahem i Örebro.

IMD för vatten är den senaste insatsen som Victoriahem gjort för att få ner vattenförbrukningen i Brickebacken. Täta läckor, sätta in snålspolande duschmunstycken och uppmana sina hyresgäster att anmäla droppande kranar och rinnande toalettstolar har tidigare gett goda resultat.

– Sedan vi tog över fastigheterna har vattenförbrukningen minskat med en tredjedel, och en av våra fastigheter har minskat sin förbrukning med hela 40 procent, tack vare Victoriahems och våra hyresgästers gemensamma insatser, säger Pierre Lundberg.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]