Foto: Gustaf Görfelt/Hem & Hyra
Publicerat 22 juni, 2022

Ilska mot ombildningar

I kommunalvalet i Göteborg kommer en av de heta frågorna vara ombildningar av hyresrätter till bostadsrätter. Blir det maktskifte och en röd majoritet kommer alliansens beslut att rivas upp.

Ombildningar till bostadsrätter i allmännyttan är garanterat något som väcker politisk debatt. I Stockholm gjordes de flesta ombildningarna från 2000 till 2010 och totalt har cirka 41 000 kommunala hyresrätter ombildats till bostadsrätter under de senaste 30 åren.

I Göteborg har det hittills varit rätt få ombildningar i de kommunala bolagen, endast 631 lägenheter under året 2000–2020. Men det vill den styrande alliansen i stadens kommunfullmäktige ändra på. Beslut är fattat att erbjuda hyresgäster i områden där hyresrätten dominerar möjligheten att ombilda, det förutsatt att två tredjedelar av de boende i en fastighet är med på affären.

[ Annons ]

Hampus Magnusson, Moderat kommunalråd och ordförande i Byggnadsnämnden kallar det för en frihetsreform.

– Människor ska om de vill ges möjlighet att äga sitt boende. Jag hör argument om att vi säljer ut kommunal egendom där de boende sedan kan tjäna pengar. Men varför ska inte även hyresgäster få ta del av värdeökningar som de sett till att skapa med sina hyror? Man kan säga att vi för över ett värde från kommunen till dess invånare, säger Hampus Magnusson.

Varför ska inte även hyresgäster få ta del av värdeökningar som de sett till att skapa med sina hyror?

Han framhåller att Göteborg har en stor andel hyresrätter (54 procent) och i vissa områden där hyresrätten är helt dominerande, som i Hjällbo och Angered, tror han att ombildningar kan göra det enklare för folk att göra bostadskarriär och att det även skapar stabilitet.

Frågan är dock om det blir så många ombildningar i Göteborgs utsatta områden. I Stockholm är det till största delen hyresrätter i innerstan och attraktiva närförorter som ombildats. I Göteborg räknar man med att intresset är störst i Haga, Majorna, Landala och Olskroka – alla områden där det nu är en övervikt av hyresrätter.

– Vi får se hur det blir, men oavsett var det sker så ska ingen diskrimineras – det ska vara lika för alla, säger Hampus Magnusson.

Johan Svensson, vänsterpartist och andra vice ordförande i förvaltningsbolaget Framtiden, anser inte att det finns vare sig sociala eller ekonomiska skäl till ombildningar.

– Framtiden har måluppfyllelse på alla de finansiella målen, det är god soliditet i bolaget även om vi bygger 1?500 nya lägenheter per år. Investeringarna kan lösas utan försäljningar till vare sig bostadsrättsföreningar eller till andra privata fastighetsbolag. Detta är ett rent ideologiskt förslag som tagits i fullmäktige, säger han.

Investeringarna kan lösas utan försäljningar till vare sig bostadsrättsföreningar eller till andra privata fastighetsbolag.

I ett tjänstemannaförslag från Framtiden, där man utgår från områden med mer än 65 procents andel hyresrätter, görs 14 000 lägenheter möjliga för ombildning.

– Det har kommit in flest förfrågningar från boende i Haga och Majorna, och andra områden där det inte är några sociala problem, med hyresgäster som har en möjlighet att organisera sig och möjligheten att ta lån.

Men är det inte bra att få in fler bostadsrätter i områden där hyresrätter dominerar?

– Jo, till viss del, men då ska man även bygga hyresrätter i villaområden. Det bästa sättet att öka andelen bostadsrätter är med nyproduktion, vi har gott om ytor i framför allt våra utsatta områden. Att ombilda minskar möjligheten för folk med låga löner att hitta en bostad. Och det segregerar staden än mer, säger Johan Svensson.

Socialdemokraterna går till val på att riva upp beslutet. De anser att det finns brett folkligt stöd för det.

– Det är självklart att vi kommer stödja ett sådant förslag. Vi har drivit denna fråga konsekvent i 20 års tid, och det är bra att S ansluter till sig vår linje och driver det i valrörelsen, säger Johan Svensson.

[ Reportage ]
[ Nyheter ]
[ Krönikor ]