[ Annons ]

Fotomontage: Ramboll.
Publicerat 25 februari, 2022

Ikea storsatsar på laddpunkter

Ikea installerar över 700 laddpunkter i anslutning till sina 20 varuhus i Sverige. Satsningen innebär samtidigt att det svenska beståndet av snabbladdare ökar med 18 procent.

Installationen av de 700 laddpunkterna inleds omgående och beräknas vara klart senast 2024. Beståndet kommer att bestå av 420 standardladdare och 280 så kallade supersnabbladdare med en kapacitet över 150 kW och 420 standardladdare. Dessa kommer att fördelas på över 30 Ikea-fastigheter runt om i landet, inkluderat de 20 varuhusen.

– Det finns en ökad efterfrågan på snabbladdare i samhället. Eftersom IKEA är en plats som många besöker har vi ett stort ansvar att göra vad vi kan. Tack vare projektet ökar vi antalet snabbladdare i Sverige med omkring 18 procent, säger Jonas Carlehed. 

[ Annons ]

Laddstationerna kommer även kunna användas av Ikeas eldrivna fordon för hemleveranser. Ikea har målet att senast år 2025 ha utsläppsfria hemleveranser och senast år 2030 ha minskat medarbetares och kunders relativa utsläpp från resor till IKEAs fysiska mötesplatser med 50 procent. 

– Satsningen bidrar till att vi kan nå våra ambitiösa mål kring mer hållbara transporter för kunder, medarbetare och hemleveranser. Efterfrågan av hemleveranser ökar i alla länder och Ikea har ett stort ansvar att se till att dessa leveranser sker på ett mer hållbart sätt. När vi nu snart kan ladda våra lastbilar på samtliga varuhus tar vi även ett stort steg närmare målet om nollutsläpp för hemleveranser, säger Jonas Carlehed. 

Satsningen sker i samarbete med laddoperatören Recharge, som äger laddstationerna och ansvarar för installation, underhåll och drift av laddarna. 

– Att bidra till att fler kan välja utsläppsfria transporter, är en av de viktigaste förutsättningarna för det gröna skiftet, säger Oskar Svedenstedt, strategi- och marknadsdirektör på Recharge.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]