Hagsätra centrum. Foto: Wikimedia/Holger.Ellgaard.
Publicerat 16 augusti, 2016

Efter ockupationen: Ikano bjuder in till dialog med hyresgästerna

I sommar avhystes medlemmar ur nätverket Avprivatisera Hagsätra efter att ha ockuperat en skolaula. Nu har fastighetsägaren Ikano bjudit in hyresgäster i Hagsätra till dialog om de pågående bostadsrenoveringarna.

Hyreshöjningar till följd av standardrenoveringar i Hagsätra i södra Stockholm har lett till vilda protester. I somras ockuperades aulan i Hagsätraskolan av nätverket Avprivatisera Hagsätra, som vill skapa utrymme för allmänheten att diskutera privatiseringen av området. Ockupanterna anordnade aktiviteter och en fest.

[ Annons ]

Efter nästan en veckas ockupation avhystes människorna från aulan, och enligt uppgifter från tidningen Stockholm Direkt organiserar sig nätverket nu utomhus istället, med avsikt att starta en ideell organisation.

– Vi har möten varje söndag. Det är många nya som kommer även om kärngruppen finns kvar, säger en anonym talesperson för nätverket till Stockholm Direkt.

I juli  träffade Ikano Bostad hyresgästföreningar i området för att prata om de pågående renoveringarna i området. Arbetet gäller standardåtgärder som bland annat att byta ut stammar. Renoveringarna innebär i vissa fall hyreshöjningar på cirka 40 procent, men Ikanos förvaltningschef Christian Mariager är öppen för att göra undantag i de fall människor får svårt att bo kvar på grund av den höjda hyran.

– Jag förstår att hyreshöjningen kan innebära problem för vissa, inte minst för pensionärer som redan lever på lite pengar. Vi vill gärna ha en dialog på individnivå och hoppas kunna hitta lösningar i varje enskilt fall, säger han till Dagens Nyheter.

Just nu pågår individuella möten mellan Ikano Bostad och hyresgäster i Hagsätra.

Läs också:

Andreas Sjöberg, Fastighetsägarna MittNord.

”Hyreshöjningar är inte tagna ur luften”

Hyreshöjningar efter renoveringar är ett problem för de hyresgäster som inte klarar av att betala. Men bruksvärdessystemet är det som fastighetsägaren har att förhålla sig. Det är inte något som är taget ur luften, menar Andreas Sjöberg på Fastighetsägarna MittNord.

 

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]