Bild: Ica Fastigheter.
Publicerat 19 november, 2019

Ica bygger butik i trä

Ica bygger en Supermarketbutik i Lindvallen i Sälenfjällen. Det blir samtidigt dagligvarukedjans första butik byggd helt i svenskt massivträ.

Den nya Ica-butiken är tänkt att ha ett stort hållbarhetsfokus, där såväl material som formspråk bygger vidare på traktens lokala byggnadstradition.

[ Annons ]

– Ica Fastigheter vill vara med och skapa ett mer hållbart samhälle och vi är glada över att kunna bygga vår första butik helt i massivträ. Att bygga av svensk skog är bra för såväl klimatet som för den svenska landsbygden. Trä är ett hållbart och långsiktigt materialval och vi tror att det finns stor potential att bygga mer i trä i våra projekt framöver, säger Lena Boberg, vd Ica Fastigheter.

Allt virke som används vid byggnationen kommer från Västerbotten, Norrbotten samt delar av Västernorrland, medan fasaden är klädd med svensk, liggande limträpanel.

– Ica Supermarket Lindvallen blir inte bara en fin butik som kunderna kommer uppskatta, det är dessutom en butik som är byggd av den svenska landsbygden och som ligger i miljömässig framkant, säger Lena Boberg.

Fakta:

Byggnaden ska certifieras i högsta miljöklass. En konceptlösning där butikens högteknologiska kylanläggning är kopplad mot en geoenergilösning kommer säkra att fastigheten får effektiv uppvärmning och kylning med minimal elförbrukning – såväl vinter- som sommartid. Genom att ta tillvara på den solenergi som finns lagrad i berg, jord och grundvatten kommer fastigheten producera värme och kyla som är förnybar.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]