Trots att nivån är långt under det som Fastighetsägarna krävt är Nathalie Brard, förhandlingschef på Fastighetsägarna Stockholm, nöjd med att hyran satts från 1 januari.
Hyreshöjningen i Stockholm stad sattes till 5,8 procent från den 1 april i år. Det efter att skiljemannen Håkan Julius gett sin rekommendation. Nu har skiljemannen Johan Rosén lämnat sitt besked för hyrorna i ytterligare tio kommuner i länet. Han manar att höjningen ska vara 5,9 procent från den 1 januari.
Kravet från Fastighetsägarna var 12 procent som Fastighetsägarna när förhandlingarna inleddes i september 2023 och utfallet blev långt lägre.
– Nivån är dock betydligt högre än den som Hyresgästföreningen kunde acceptera. Det visar att den nya skiljemannalagstiftningen har minskat Hyresgästföreningens möjligheter att styra hyresutvecklingen efter eget godtycke. Det är positivt för hyresrättens framtid, säger Nathalie Brard, förhandlingschef Fastighetsägarna Stockholm.
– Det är också bra att skiljemannen inte skjuter fram höjningstidpunkten på det sätt som skedde i Stockholms stad. I det fallet förlorade hyresvärdarna ett kvartals intäkter. Det är inte rimligt med tanke på att vi har gjort allt som krävs för att skynda på processen så mycket som möjligt, säger Nathalie Brard.
Att Gotland och Norrtälje hamnade på en lägre nivå är en besvikelse.
Skiljemannen lämnade även besked om hyreshöjningen på Gotland. Där blev höjningen 5,7 procent från den 1 januari, vilket motsvarande skiljemannen beslut för Norrtälje föregående vecka.
– Att Gotland och Norrtälje hamnade på en lägre nivå är en besvikelse. Vi hade räknat med att de skulle få samma höjning som övriga kommuner. Kostnadstrycket är ju lika tufft i dessa kommuner som på andra håll, säger Nathalie Brard.
.