[ Annons ]

Fredrik Hansson och Erik Stark kommer inte att valla bort sig mot norrmännen. Foto: Mikael Frisk
Publicerat 19 april, 2011

I rätt spår med SBO

Allt var förberett för rivning när ett samarbete med staten blev vändningen. I Åsarna – Guldbyn i södra Jämtland – har rivningsvågen genom svensk glesbygd gjort halt.

– Fastigheterna hade definitivt inte funnits kvar om inte Statens bostadsomvandling, SBO, gått in som ägare. Jag tror inte heller att vi haft något skidgymnasium, säger skidlegenden Janne Ottosson, kanske mest känd för fyra segrar i

[ Annons ]

Vasaloppet och ett OS-guld i stafett.

Vårsolen värmer genom Åsarna IK:s klubblokaler, där vi sitter och får en beskrivning av hur Åsarnas Fastighets AB växt fram.
En och annan gymnasieelev vid skidlinjen släntrar in för en pratstund med instruktör Ottosson. Utanför passerar skidåkare i jämn takt och det knastrande ljudet från skidor som möter kallsnö påminner om att vintern 2011 varit någonting alldeles extra.
Vi befinner oss i Bergs kommun men försök placera det på en karta den som kan. Säg istället Åsarna och betydligt fler klarar att match ihop orten med skidåkning.

Janne Ottosson och Ove Jacobsson.

Av 80-talets guldhjältar har visserligen Torgny Mogren flyttat söderut, men både Thomas Wassberg och Janne Ottosson bor kvar och är i högsta grad involverade i klubben och byns utveckling.
– För tio år sedan såg det mörkt ut. Det fanns ingen riktig framtidstro och det pratades om att riva lägenheter i centrum. Nu har vi istället hittat utvecklingsmöjligheter för Åsarna som ort genom skidåkningen. Samarbetet med SBO för att omvandla lägenheter till elevboende var centralt, säger Janne Ottosson.
16 längdåkningselever bor nu i Åsarna och kombinerar gymnasiestudier och elitsatsning. Dessutom håller motsvarande satsningar för skidskytte och alpint på att byggas upp.

SBO köpte de rivnings­hotade fastigheterna av allmännyttiga Bergsbostäder 2004. Genast började saker att hända. Direktverkande el ersattes med bergvärme. Kök och badrum rustades upp.
Totalt investerade SBO 1,8 miljoner kronor och fanns med som stöd i andra viktiga satsningar som konstsnöanläggning och rullskidbana.
Totalt rör det som ett bestånd, byggt på 70-talet, med 19 lägenheter fördelat på 5 huskroppar.
– I huvudsak ettor och tvåor som är uthyrda till skidelever. Det har varit lite svårare att få hyresgäster till de båda treorna, säger Ove Jacobsson, ekonomiansvarig i Åsarna Fastighets AB.
En vanlig SBO-affär omfattar ett mindre bestånd på 10–30 lägenheter, något som stämmer på Åsarna. Men på ett annat sätt är det en ovanlig affär.
– I 90 procent av fallen handlar det för vår del om ombyggnad till trygghetsboende för äldre och personer med funktionsnedsättningar. I Åsarna har marknaden sett annorlunda ut och därför blev det elevboende, säger Ann Eriksson, vd för SBO.

Sparades för skideliten.

I början av 2010 sålde SBO vidare till Åsarna
Fastighets AB. Försäljningssumman, 800 000 kronor, gav en mindre bokföringsmässig vinst.
Janne Ottosson är en av sex privatpersoner med ägarintressen i Åsarna Fastighets AB. Han beskriver köpet som en naturlig fortsättning på samarbetet med SBO.
– Vi hade ansvar för fastighetsskötsel tidigare och visste ju om SBO:s intresse av att sälja eftersom det ingår i deras strategi att endast äga fastigheterna under en omvandlingsperiod. Så vi tog en funderare och såg kanske framför allt vikten av att äga fastig­heterna för att stärka Åsarna som skidort.
Ove Jacobsson tillägger:
– Vi har inte gått in i detta för att tjäna stora pengar, vilket jag tror är sällsynt för fastighetsaffärer i glesbygd över huvud taget, men känner oss trygga med att det var en god affär för Åsarna.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]