Publicerat 7 september, 2011

”I början testade vi allt”

Vinkällare, gym och service dygnet runt fick Sophia och Lars Nottehed att falla pladask för Turning Torso. Idag har de bott i sin trea sedan 2005 och utnyttjar ofta husets faciliteter.

Den 14 februari 2001 togs det första spadtaget till vad som skulle bli Nordens högsta skyskrapa. Fem och ett halvt år senare, i november 2005, stod Turning Torso färdigt och de 147 lägenheterna kunde fyllas med hyresgäster. Bland de första att flytta in var Sophia och Lars Nottehed. Då var de bara två men har sedan dess utökats med familjemedlemmarna Gustav, fyra år, och Viktoria, ett år.

[ Annons ]

– När vi först hörde talas om Turning Torso pratades det först om att skulle bli bostadsrätter. Men sedan fick vi höra att det skulle bli hyresrätter, berättar Sophia Nottehed.

Paret, som precis flyttat hem till Sverige efter att ha bott utomlands i många år, började samla på sig information om fastigheten. 2005 gick Lars och Sophia och tittade på en visningslägenhet i huset. Sen var det kört.

– Vi föll direkt. Hela konceptet lockade oss. Arkitekturen, faciliteterna och servicen blev tillsammans en helhet som vi inte tidigare sett i Sverige. Det passade oss perfekt och vi var helt enkelt tvungna att hyra en lägenhet där.

På 49:e våningen ligger ett utsiktsrum med en fantastisk utsikt över Malmö.

På 49:e våningen ligger ett utsiktsrum med en fantastisk utsikt över Malmö.

Utsikten är helt fantastisk.
Sophia Nottehed, hyresgäst i Turning Torso.

I november samma år flyttade Sophia och Lars in i sin trea på 26:e våningen. Den 125 kvadratmeter stora lägenheten är utrustad med moderna inventarier och genom de stora fönstren breder sig en vidunderlig utsikt mot Falsterbonäset och Landskrona.

– Ja, utsikten är helt fantastisk. Men åker man upp till 49:e våningen så finns ett utsiktsrum där man ser ännu längre. Det ligger precis bredvid festlokalen som vi brukar hyra.

Festlokalen är ett av de gemensamma utrymmen som alla hyresgäster har tillgång till. Utöver det finns också gym, jacuzzi, bastu, övernattningsrum för gäster och vinkällare. Sophia berättar att just vinkällaren är något som de utnyttjar till fullo.

– Vi försöker även använda gymmet. Sedan brukar vi vara en del i jacuzzin. Gustav tycker det är roligt att bada där. Bra är också servicen man får i receptionen.

Fastighetens reception ligger i entrén och är bemannad dygnet runt. Här kan hyresgästerna lämna in tvätt, buda paket och få hjälp med de flesta tjänster som önskas. Sophia Nottehed tycker att servicen är fantastisk.

– I början testade vi allt. Vi lämnade in vår bil så personalen kunde köra den till verkstad och beställde bullar på morgonen. Nu brukar vi lämna in kemtvätt och få hjälp med små saker. Men det finns en trygghet i att alltid ha någon där. För något år sedan var vi på utlandssemester och jag fick för mig att vi glömt stänga av spisen. Då var det bara att ringa till receptionen och be dem gå upp och kolla.

För tillfället är Sophia Nottehed föräldraledig med lilla Viktoria och Lars Nottehed jobbar i Schweiz och veckopendlar.

– När jag är ensam är det skönt att receptionen finns. Man känner ju igen alla som jobbar där och de är alltid trevliga. Någon gång har jag till och med lämnat Viktoria till personalen när hon sovit i barnvagnen för att snabbt springa ut och handla. Det kallar jag service.

Hyran på Sophia och Lars Notteheds lägenhet ligger på 19 000 i månaden. I hyran ingår de gemensamma utrymmena och serviceförmedlingen. Väljer de däremot att nyttja en tjänst kostar det extra.

Summan kan få många att dra efter andan. Sophia tycker att hyran är väldigt hög men menar att de samtidigt får mycket för pengarna.

– Visst är det en hög hyra men lägenheter i Västra hamnen är överlag väldigt dyra. Sen så får vi ju så mycket annan service för pengarna som man faktiskt måste räkna in.

Att de höga hyrorna skulle utesluta vissa människor tror hon inte.

– Turning Torso är inget gated community som vissa tror. Här bor alla typer av människor i olika åldrar. Jag tror att livsstilsboende är något som kommer locka allt fler.

 

Om Turning Torso:
Turning Torso förvaltas av HSB Sundsfastigheter AB som är ett dotterbolag till HSB Malmö. Fastigheten är ritad av arkitekten Santiago Calatrava. Med sina 54 våningar och 190 meter är tornet Nordens högsta hus.

Här finns kontorslokaler och 147 hyreslägenheter – från våning 14 till
våning 52.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]