Foto: Shutterstock
Publicerat 14 mars, 2019

Hyrorna i Uppsala upp med 1,85 procent

Fastighetsägarna MittNord är överens med Hyresgästföreningen om en hyreshöjning för 1 700 hushåll i Uppsala. En nivå man på Fastighetsägarna inte alls är nöjd med då det innebär en real sänkning i förhållande till Riksbankens inflationsprognos.

Fastighetsägarna MittNord yrkade på en justering av den generella hyresnivån med 3,3 procent från 1 januari. Rimligt menade man med hänvisning till Riksbankens inflationsprognos och den förväntade positiva utvecklingen av samhällsekonomin och bostadskonsumenternas köpkraft.

[ Annons ]

Därför är det en besviken Peter Sörman, näringspolitisk chef på Fastighetsägarna MittNord, som konstaterar att det landade på 1,85 procent.

– Överenskommelsen innebär en real sänkning av hyran i förhållande till Riksbankens inflationsprognos för nästa år. Det är en dålig signal för långsiktigt ägande av hyresrätter, säger Peter Sörman, näringspolitisk chef, i ett pressmeddelande.

Som han ser det har Hyresgästföreningen i princip ett veto i förhandlingarna. Detta då det inte blir någon höjning alls om parterna inte kan enas. Han menar att Iiavsaknad av oberoende medlingsfunktion så kan Hyresgästföreningen de facto vänta ut hyresvärden, eller erbjuda en justering som inte motsvarar den samhällsekonomiska utvecklingen.

– Vi har tvingats att acceptera en justering på 1,85 procent från den 1 februari eftersom Hyresgästföreningen nyttjat sitt veto i förhandlingen. Eftersom det saknas en oberoende medlingsfunktion dit privata hyresvärdar kan gå då förhandlingen inte kommer framåt har vi valt att teckna överenskommelsen, säger Peter Sörman.

Som han ser det är en överenskommelse som denna, alltså under inflationsprognosen, långsiktigt negativ för hyresrätten.

– Under de senaste åren har Hyresgästföreningen utnyttjat detta veto maximalt för att hålla justeringarna låga. En del hyresgäster är säkerligen nöjda, men för hyresvärdar som vill förvalta hyresrätter och utveckla desamma är det mycket dåliga nyheter. Vi hoppas att Hyresgästföreningen ska inse detta, annars måste lagen ändras för att skapa en jämbördig förhandling, säger Peter Sörman.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]