[ Annons ]

Foto: Peter Lydén/Svenska Bostäder.
Publicerat 18 februari, 2021

Hyrorna i Stockholm 2021 klara

Förhandlingarna om hyran för allmännyttan i Stockholms stad är klar. Höjningen för 2021 blir 1,75 procent och gäller från första mars 2021.

Förhandlingarna mellan Familjebostäder, Stockholmshem, Svenska Bostäder och Hyresgästföreningen i Region Stockholm avslutades i början av december utan att parterna har nått en överenskommelse för nya hyror 2021. Ärende hänsköts då till Hyresmarknadskommittén, som nu har meddelat sitt beslut och en överenskommelse har slutits. Höjningen blev till slut 1,75 procent och gäller från 1 mars 2021.

– Jag är glad att vi nu har en överenskommelse så att våra hyresgäster vet vilken hyra de ska betala under 2021. Vårt yrkande var högre, men varje förhandling innebär också kompromissande. Nu kan vi istället ha fullt fokus på att fortsätta utveckla våra bostäder, säger Jonas Schneider, vd på Familjebostäder.

[ Annons ]

Bostadsbolagen yrkade initialt på 2,8 procent i hyreshöjning från 1 januari 2021. Hyresgästföreningens motbud var en hyressänkning motsvarande -2,8 procent från 1 januari 2021.

– Det hade naturligtvis varit bättre att nå en överenskommelse i våra ordinarie förhandlingar, det hade skapat mindre oro för våra hyresgäster än utdragna förhandlingar. Det är ändå bra och viktigt att vi nu har ett besked, säger hon.

Stefan Sandberg, vd på Svenska Bostäder, är nöjd över att äntligen kunna ge besked till hyresgästerna. 

– Den årliga hyreshöjningen används till att underhålla våra fastigheter och skapa trygga utemiljöer i våra bostadsområden. Våra hyresgäster är värda bra bostäder och bra service. I det ingår även en trygghet kring vilken hyra man ska betala för sin lägenhet, säger han.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]