Den allmänna hyresnivån i huvudstadsregionen bör justeras med 2,9 procent. Det menar Fastighetsägarna Stockholm och hänvisar till att smittspridningen har minskat och ekonomin har inlett en tydlig återhämtning.
Ett av Fastighetsägarna Stockholms huvudargument till justeringen på 2,9 procent är att bruksvärdeshyrornas justering bör följa med den samhällsekonomiska utvecklingen. Detta för att möjliggöra en bra och långsiktig förvaltning, stärka hyresrättens ställning och dessutom motverka den växande bostadsbristen. En justering med 2,9 procent i huvudstadsregionen är därför rimlig, menar man och hänvisar till att den allmänna hyresnivån justerats med 3,6 procent under de tre senaste åren, medan hushållens inkomster har samtidigt ökat med 12,9 procent.
– Kombinationen av mycket låga hyreshöjningar och kraftiga kostnadsökningar är inte hållbar. Om vi vill ha många och väl underhållna hyresrätter även i framtiden måste hyresvärdar ha möjlighet att bedriva en seriös och långsiktig fastighetsförvaltning, säger Nathalie Brard, chef hyresmarknad, Fastighetsägarna Stockholm.
Hon menar att det nu, när hyresnivåerna ska börja förhandlas i Stockholm, är viktigt att man faktiskt klargör själva utgångspunkterna. Som hon ser det har Hyresgästföreningen kommit in på fel spår. När Fastighetsägarna publicerade sin nationella vägledning i måndags, sade Hyresgästföreningens biträdande förbundschef Erik Elmgren, att hyrorna egentligen borde sänkas eftersom realinkomsterna kommer att minska i år.
– Det är ett märkligt uttalande. För det första gäller förhandlingarna inte hur hyrorna ska förändras i år, utan 2021. Dessutom förs inte förhandlingarna i reala termer. De prognoser som har gjorts för inkomstutvecklingen under 2021 ser ganska ljusa ut. I vår syn på hyresjusteringen nästa år, har vi dock tagit hänsyn till den svaga utvecklingen i år och lagt oss under den nivå som skulle kunna motiveras av de positiva prognoserna, säger Nathalie Brard.