[ Annons ]

Foto: Citycon.
Publicerat 26 mars, 2020

Hyresstöd välkomnas av branschen

Fastighetsägarna välkomnar regeringens hyresstödspaket till företag inom hotell, restauranger och sällanköpshandel. På bolaget Citycon väntar man sig att det kan komma in förfrågningar från hyresgäster.

Det var igår, onsdag, som regeringen i ytterligare ett stödpaket beslutade om att införa en tillfällig rabatt för hyreskostnader. Ett stöd i syfte att underlätta och påskynda omförhandling av hyror. Inriktningen är att staten bär 50 procent av hyresnedsättningen upp till 50 procent av den fasta hyran. Regeringen har avsatt 5 miljarder kronor till lokalhyresgäster inom hotell, restaurang och handel.

[ Annons ]

Från Fastighetsägarna Sverige är man positiv till stödpaketet.

– Det kommer kunna dämpa en del av den oro som många av hyresgästerna har och ge möjlighet för fastighetsbranschen att underlätta för sina kunder. Att hyresgästen betalar halva sin hyra borde ge en bra hjälp och att staten och fastighetsägaren tar ansvar för att dela på den andra halvan visar på ömsesidigt ansvarstagande, säger Reinhold Lennebo, vd Fastighetsägarna Sverige.

Han tillägger att man nu vill se hur tillämpningen ska ske för att utformningen av stödet ska bli så träffsäker som möjligt och gå till de lokalhyresgäster som drabbats hårdast.

–  Vi deltar självklart i dessa delar i dialog med andra aktörer som Svensk Handel, Visita och Regeringskansliet. Många detaljer behöver redas ut men som helhet är paketet ett bra stöd och vi kommer så snart som möjligt gå ut med en rekommendation till våra medlemmar kring hur de bör agera för att underlätta för sina lokalhyresgäster, säger Reinhold Lennebo.

Hos fastighetsbolaget Citycon som äger 38 köpcentrum och handelsfastigheter är man också positiva till stödet

– Vi har ännu inte analyserat detaljerna och vill se mer konkret vilka branscher som avses, men vi förväntar oss att det kan komma in förfrågningar från våra hyresgäster säger

Magnus Bergman, operativ chef på Citycon.

Han kan inte säga hur många av bolagets hyresgäster som redan nu har problem med att betala hyran och begärt nedsättning av hyra.

– Det kommer att dröja till nästa vecka innan vi har en klar bild av det, vi hanterar ärenden case by case, säger Magnus Bergman.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]