[ Annons ]

Foto: Shutterstock
Publicerat 6 april, 2021

Hyresstöd förlängs trots kritik från inblandade

Hyresrabattstödet kommer att förlängas till andra kvartalet 2021. Detta trots kritik från både Svensk Handel och Fastighetsägarna.

Hyresrabattstödet för första kvartalet 2021 är ännu inte på plats, men i helgen meddelade alltså regeringen och januaripartierna att hyresrabattstödet kommer förlängas till att gälla även andra kvartalet.

Stödet är som liksom tidigare utformat utifrån att fastighetsägare ska sänka den fasta hyran, och sedan få ersättning av staten med upp till 50 procent av hyresnedsättningen. Något som möter kritik både från Fastighetsägarna och Svensk Handel.

[ Annons ]

– Det går inte att lägga ansvaret för att stötta näringslivet på en privat aktör. Fastighetsbranschen är en bransch som domineras av småföretag, som under pandemin gett ett stort ekonomiskt stöd till sina lokalhyresgäster. Regeringen måste förstå att det finns gränser för vad fastighetsbranschen klarar av. Därför behöver regeringen se till att direktstöd betalas ut och samverka med fastighetsbranschen för att främja en positiv återstart efter pandemin, säger Anders Holmestig, vd Fastighetsägarna Sverige.

Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel, är inne på samma linje när hans säger att fastighetsägare inte ska agera domare i frågan om pressade handelsföretag ska få ta del av offentliga stöd eller ej. Han konstaterar också att även om förlängningen av hyresstödet aviserades redan i januari, så finns det i nuläget ingen möjlighet att ansöka om stödet.

– Krisen fortsätter och vi är inne i pandemins trettonde månad. Vi behöver stöd som snabbt når ut till hårt drabbade handlare. Dessvärre riskerar hyresstödet återigen att bli en hägring, av de fem miljarder som regeringen tidigare avsatte för hyresstödet har merparten inte nyttjats. Stödet har helt enkelt inte fungerat, säger Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]