Hans Wallenstam. Foto: Wallenstam
Publicerat 14 december, 2018

”Hyresrätten vinner mark”

Hans Wallenstam, vd Wallenstam räknar med att köpa upp en del byggrätter där utvecklarna inte lyckats med sina bostadsrättsprojekt. Och att byggbolagen får sänka sina produktionskostnader. En ny regering bör snarast införa moms på hyran.

Vad förväntar du dig av 2019?

[ Annons ]

– Det blir ett gott år för vår bransch, vi har låga räntor och de kommer inte förändras nämnvärt under året. Vi har också en hyfsad tillväxt. Sedan är det förstås enskilda bostadsrättsutvecklare som får det tufft innan marknaden har svalt alla de projekt som redan är planerade.

Ser du att en del av dessa projekt kan omvandlas till hyreslägenheter

– Ingen kund köper på ritning idag och det finns säkert en del byggrätter, inte minst hos mindre aktörer, som kan tänkas bli intressanta för hyresfastigheter. Uppstår det tillfällen så tar vi till vara på dem.

Men det är ju billigare att köpa en bostadsrätt än att betala hyra på runt 2 200 kronor kvadratmetern. Varför ska man då hyra?

– Folk vill inte binda kapital i rädsla av att förlora pengar eller för att man ser en risk att inte komma ur marknaden. Vi ser ett allt större intresse för hyreslägenheten, bara i Stockholm är det 40 000 personer i kö till våra nyproduktioner. Vi ser även att fler yngre personer inte ser ägandet av bostad som så viktigt, man vill inte binda sig.

Kan man höja hyrorna mer just nu?

–Det beror på vilket område man talar om, men generellt kommer det bli svårare att rakt av kompensera högre produktionskostnader med högre hyra. Därför satsar vi på att bli mer kostnadseffektiva. Nu är det redan ett lite kärvare läge för byggsektorn och vi tror att det går att pressa produktionskostnaderna framöver.

Vi har ingen ny regering just nu, men vilka politiska förändringar vill du se 2019?

– Jag skulle vilja att en regering tittar över momsen på hyran. Vi betalar 25 procent moms på allt vi beställer och den kostnaden kan vi inte dra av utan måste läggas på hyran. När jag började i den här branschen gick det varje år 40 miljarder i olika stöd – idag bidrar vi med 40 miljarder. Jag vet inte om det är rätt att så mycket ska tas från boendesektorn in i statskassan. Sedan ser jag gärna att bostadsbidragen höjs så att människor med svaga inkomster får stöd till boende istället för att ska behöva bygga social housing.

På det privata planet, vad ser du själv mest fram emot nästa år?

– Jag ska fortsätta träna så mycket som möjligt, man det innebär inte att jag har något maratonlopp inplanerat – jag tränar för att vara ”going-länge”.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]