[ Annons ]

Det blir hyresnämnden som kommer att bestämma hyrorna i Varberg. Det beslutades i dag av nämnden själv, som därmed valt att gå på Fastighetsägarnas linje i den långdragna hyreskonflikten i Varberg.
Publicerat 27 maj, 2013

Hyresnämnden ska avgöra hyrorna i Varberg

Det blir hyresnämnden som kommer att bestämma hyrorna i Varberg. Det beslutades i dag av nämnden själv, som därmed valt att gå på Fastighetsägarnas linje i den långdragna hyreskonflikten i Varberg.

Hyresnämnden beslutade på måndagen att tillmötesgå Fastighetsägarnas begäran om att hyrorna i Varberg ska bestämmas av Hyresnämnden. Därmed tillbakavisas Hyresgästföreningens krav på att Fastighetsägarnas ansökningar ska avvisas.

[ Annons ]

– Nu kan vi koncentrera oss på att arbeta med vilka hyresnivåer som ska gälla i Varberg. Både fastighetsägare och hyresgäster behöver få besked så snart som möjligt, säger Lars Stjernfelt, affärschef på Fastighetsägarna.

Fastighetsägarnas och Hyresgästföreningens förhandlingar pågick under hösten och vintern utan att parterna kunde komma överens. I mitten på februari valde Fastighetsägarna därför att stranda förhandlingarna och istället förhandla hyrorna direkt med hyresgästerna.

Utifrån så kallade bruksvärdesfaktorer som läge, standard och förvaltningskvalitet har Fastighetsägarna begärt höjningar på upp till tio procent.

Hittills har närmare 900 hyresgäster godkänt de nya hyrorna. För de hyresgäster som inte godkänt den nya hyran har Fastighetsägarna begärt att Hyresnämnden ska avgöra vilken hyra som ska gälla.

Men Hyresgästföreningen begärde i mars att Hyresnämnden skulle avvisa Fastighetsägarnas ansökningar. Hyresgästföreningen påstod att Fastighetsägarna begått formella fel. Hyresnämnden har idag valt att helt gå på Fastighetsägarnas linje.

– Vi är glada för att vi nu kan lägga det formella förfarandet bakom oss. Det är önskvärt att tid och energi istället läggs på att få besked om vilka hyror som ska gälla i år. Ju längre tiden går ju större belopp riskerar hyresgästerna att få betala retroaktivt. Därför är det nu viktigt att vi och Hyresgästföreningen tar ett ansvar för att få en lösning på frågan om hyresnivåerna i Varberg. Genom processen i hyresnämnden kommer parterna nu att kunna få vägledande avgöranden om vad som är skälig hyra i Varberg, säger Lars Stjernfelt.

Carl Johan Bergström, jurist hos Hyresgästföreningen Västra Sverige säger att man ska överklaga hyresnämndens beslut till Svea hovrätt.

– Vi anser att Fastighetsägarna lämnade förhandlingsbordet innan alla möjligheter var prövade och hyresnämnden lämnar inga bra förklaringar till varför de ser annorlunda på saken.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]