Hyresnämnden ska avgöra om det var rätt att vräka mannen som rökte i ett allergihus. Domen får dock begränsat värde som vägledning för alla hus med rökförbud säger Fastighetsägarnas förbundsjurist.
Det var Hem och Hyra som i förra veckan rapporterade om hur en man i 80-årsåldern sagts upp då han vid upprepade tillfällen ska ha rökt på sin inglasade balkong i det nybyggda allergihuset i Malmö. Grannarna, som stört sig på hans vanor, hade tillsammans dokumenterat förseelserna med bland annat fotografier.
Mannen har inte upphört med beteendet trots tillsägelser av både grannar och hyresvärd. Han har också avböjt erbjudandet om lägenhet i hus som inte är anpassade för allergiker.
Nu ska Hyresnämnden avgöra uppsägningen.
Det har från flera håll kommit krav på tydligare regler kring hus med rökförbud. Johan Kleveland, förbundsjurist på Fastighetsägarna Sverige, menar att det är svårt att förutspå utgången i pågående mål utan att känna till alla detaljer. Han påpekar också att avgörandet kommer att ha begränsat värde som vägledning. Detta då det inte är ovanligt att man i nyproduktion bestämmer att huset ska vara rökfritt och också skriver in det i hyresavtalet. Men så kallade allergihus, vilket det rör sig om i detta fall, har dock en något annorlunda karaktär.
– I allmänhet är det svårt att få igenom en uppsägning av att en hyresgäst som rökt i lägenheten i strid med ett villkor i hyresavtalet, åtminstone sett till den sparsmakade rättspraxis vi har att tillgå. I det aktuella fallet handlar det dock om ett så kallat allergihus. Om förbudet är nödvändigt med hänsyn till husets karaktär och dessutom upprätthålls konsekvent kan utgången eventuellt bli annan i ett sådant fall. Just allergihus har särskilt nämnts som speciellt i dessa sammanhang med hänsyn till skyddsbehovet hos dem som bor i huset. Det är förstås viktigt att en hyresvärd har möjlighet att säkerställa att de boende följer de riktlinjer som gäller, särskilt i ett sådant speciellt hus, säger Johan Kleveland.