[ Annons ]

Publicerat 14 juni, 2017

”Hyresmarknaden måste bli tillgänglig för fler”

Inkomstkraven för hyresrätter stänger ute människor från hyresmarknaden. Därför ska representanter från regeringen, Sabo och Fastighetsägarna undersöka möjligheten att ta fram en modell för mer flexibla inkomstkrav på nya hyresgäster.

I en debattartikel i Aftonbladet skriver Peter Eriksson, bostadsminister, Morgan Johansson, justitieminister, Reinhold Lennebo, vd Fastighetsägarna Sverige och Anders Nordstrand, vd Sabo, att de gemensamt ska verka för att öppna upp hyresmarknaden för fler. Därför har representanterna bildat en grupp med målet att skapa ett konkret verktyg för hyresvärdarna för att fler ska ha möjlighet att efterfråga privata och allmännyttiga hyresrätter. Gruppens uppdrag blir att ta fram en modell för mer flexibla krav på nya hyresgäster som sedan Sabo och Fastighetsägarna ska kunna förmedla till landets hyresvärdar.

[ Annons ]

Gruppen är överens om att bedömningen av en hyresgästs ekonomi ska inkludera den samlade inkomsten, inklusive försörjningsstöd, bostadsbidrag, barnbidrag och underhållsstöd. Hyresvärden ska ha rätt att få hyresbetalningarna att fungera, samtidigt som kraven på hyresgästerna ska motsvara hyresvärdarnas faktiska risk.

De krav som ställs anser gruppen bör vara likvärdiga mellan de allmännyttiga och privata värdarna i kommunerna. De ska dessutom vara väl underbyggda och utvärderas kontinuerligt, skriver debattörerna i Aftonbladet.

Här kan du läsa hela debattartikeln.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Opinion ]
[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]