[ Annons ]

Idag presenterade ägarlägenhetsutredningen sitt förslag som ska göra det möjligt att omvandla hyreslägenheter till ägarlägenheter.
Publicerat 4 juni, 2014

Hyreslägenheter ska kunna omvandlas till ägarlägenheter

Idag presenterade ägarlägenhetsutredningen sitt förslag som ska göra det möjligt att omvandla hyreslägenheter till ägarlägenheter.

En ny lag föreslås träda i kraft den 1 januari 2016 som ska göra det möjligt att skapa ägarlägenheter i det nuvarande hyresbeståndet. Utredningen menar att det finns flera fördelar, bland annat lyfts möjligheten till utveckling av miljonprogramsområden fram.

[ Annons ]

– Det är ett spännande förslag som innehåller flera tankar som är värda att fundera över, säger Mikael Gulliksson, chefsjurist på Fastighetsägarna Sverige.

Han tror att det kan bli ett intressent kompletterande verktyg för fastighetsägare som vill strukturera om sitt innehav.

– Förslaget skulle ge fastighetsägaren möjlighet att sälja ut delar av sitt bestånd för att använda kapitalet till exempelvis att rusta upp en annan del av beståndet, säger Mikael Gulliksson.

Förslaget skapar också möjlighet för fastighetsägaren att realisera ett dolt värde som kan finnas, i och med att det ska bli möjligt att stycka upp hela hyresfastigheter på skilda ägarlägenhetsfastigheter.

Enligt förslaget behöver fastighetsägaren inte sälja hela fastigheten på en gång, utan kan alltså stycka upp och sälja ut lägenhetsvis. Rent juridiskt omfattas alltså samtliga lägenheter inom en fastighet av ombildningen, men fastighetsägaren kan kvarstå som ägare av enskilda lägenheter.

– Tanken är att fastighetsägaren i slutändan ska avveckla sitt ägande. Men ger en möjlighet att sträcka ut försäljningsprocess över längre tid, säger Mikael Gulliksson.

Hyresgäster som inte köper sina lägenheter ska kunna bo kvar på samma villkor som tidigare, då alltså med nuvarande fastighetsägare som värd. Hyresgästen har förköpsrätt till lägenheten om fastighetsägaren senare vill sälja den. Annars finns möjligheten för fastighetsägaren att sälja den enskilda lägenheten till en tredje part.

Omvandling kan dock bara ske på fastighetsägarens initiativ.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]