Bostadsrättsföreningarna i Stockholm betalar ut högst ersättning till sina ledamöter. Foto: Shutterstock.
Publicerat 6 oktober, 2016

Hyresgästföreningen strandar förhandlingarna i Stockholm

Hyresgästföreningen Stockholm har lämnat förhandlingarna med Fastighetsägarna Stockholm om ett ramavtal för 2017 års hyror.

Hyresförhandlingarna om 2017 års hyror inleddes i augusti i år och parterna var då ense om att få till en snabbare process för att slippa retroaktiva höjningar för hyresgästerna.

[ Annons ]

Nu väljer Hyresgästföreningen Stockholm att stranda förhandlingarna trots att flera veckor återstår. Hyresgästföreningen anser att båda parterna står för långt ifrån varandra när det gäller hyresnivå och innehåll.

– Vi har 80 000 färdigförhandlade lägenheter på 0,67 procent, nivån är satt och alla vet att det är däromkring som höjningarna kommer att hamna. Ändå sitter de fortfarande efter snart två månader och kräver 2 procent, säger Simon Safari, ordförande Hyresgästföreningen region Stockholm.

Fastighetsägarna Stockholms vd, Billy McCormac, är förvånad över beslutet som Hyresgästföreningen tagit. Han anser att det har varit givande förhandlingar där Fastighetsägarna sänkt sitt anbud tre gånger och Hyresgästföreningen höjt sitt motbud två gånger.

– För mig är det obegripligt att man från Hyresgästföreningens sida väljer att lämna så pass tidigt. Vi har bara förhandlat i några veckor, det är först längre fram som det är möjligt att se var det här kommer att landa. Följer man hyresförhandlingsbloggen så är det tydligt att det har varit givande förhandlingar, säger Billy McCormac.

Men ni valde ju själva att stranda förhandlingarna som pågick förra året?

– Ja, men det gjorde vi vid en senare tidpunkt. Om man inte kan se en väg framåt så ska det ses som en sista utgång. Men det ska inte ske så här tidigt i processen, nu fanns det tid kvar att ändå kunna nå en överenskommelse.

Hyresgästföreningen Stockholm anser att Fastighetsägarna i årets förhandlingar enbart velat diskutera höjningar och procentsatser, och inte vad hyresgästen egentligen får för hyrorna.

– Vi har hela tiden argumenterat utifrån ett brett samhällsperspektiv. Vill man värna om hyresrätten måste en justering ske i inflationstakten, som minst, för att det inte ska vara en förlustaffär. Det är viktigt att förstå fastighetsföretagandet och hur ägandet går till för att kunna säkerställa att det blir fler hyresrätter i Stockholm. Annars kommer ombildningarna till bostadsrätter bara att fortsätta.

Fastighetsägarna yrkar på 1,9 procents hyreshöjning i snitt nästa år medan Hyresgästföreningens motbud nu ligger på 0,7 procent.

 

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]