Hyresgästföreningens kontor i Globen Stockholm. Foto: Wikimedia/Alfararen
Publicerat 11 juni, 2019

Hyresgästföreningen ser över miljonprovisioner och whiskyresor

Hyresgästföreningen utlovar en rad förändringar och förbättringar av sin medlemsrekrytering. Detta sedan Aftonbladet avslöjat hur värvarna fått dyra resor och provisionsbaserade löner i miljonklassen.

Enligt den granskning som Aftonbladet gjort betalar Hyresgästföreningens medlemmar rejäla belopp till organisationens medlemsvärvare. Enligt tidningens uppgifter kan de nå en årslön närmare 1,4 miljoner kronor. Rekryterarna har idag helt provisionsbaserade löner och provisionen betalas ut några veckor efter att den nya medlemmen har betalat in sin första avgift. Det betyder alltså att om den nya medlemmen avslutar sitt medlemskap inom ett år går Hyresgästföreningen back på rekryterarens ersättning.

[ Annons ]

Det är inte bara löner som kostat. Enligt Aftonbladet granskning har också bonusresor för stjärnvärvarna – bland annat till Neapel, Lissabon och Berlin – kostat drygt 2,6 miljoner kronor. Här har det också ordnats med whiskeyprovning vilket bryter mot Hyresgästföreningens alkoholpolicy.

Enligt kommunikationschefen Caroline Thunved är bonusresorna ett avslutat kapitel.

– Nej, jag tycker inte det är rimligt och det tycker inte nuvarande ledning heller och därför avslutade man de här resorna i november 2017, säger hon till Aftonbladet.

Enligt Caroline Thunved har Hyresgästföreningen ända sedan 2001 fört förhandlingar med facket om att ersätta nuvarande provisionsbaserade lön mot fast grundlön och ersättningstak.

– Det är ett långt samtal och vi hoppas att vi får igenom det med facket, säger Caroline Thunved till Aftonbladet.

På den webbsida Hyresgästföreningen upprättat för att besvara de frågor från medlemmar konstateras det att ”provisionsbaserad lön har skapat en ohälsosam arbetssituation och har lett till höga sjukskrivningstal och hög personalomsättning inom yrkesgruppen samt kan uppmuntra till aggressiv rekrytering av medlemmar.”

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]