Tomas Ernhagen, chefekonom Fastighetsägarna Sverige.
Publicerat 20 oktober, 2017

”Hyresgästföreningen sänker hyresrätten”

Hyresgästföreningen är nöjda med de första överenskommelserna i årets hyresförhandlingar. I ett debattinlägg skriver Tomas Ernhagen, Fastighetsägarna Sverige, att HGF använt sitt veto för att realt sänka hyrorna: ”Det är en mycket dålig signal för hyresrätten som framtida boendeform”.

Än en gång går Hyresgästföreningen (HGF) ut med ett pressmeddelande som förskönar verkligheten. Strategin är uppenbar. HGF vill få våra politiker att tro att det kollektiva förhandlingssystemet fungerar. Det gör det inte. Långt ifrån. HGF har ju i praktiken veto i de årliga förhandlingarna. De kan med andra ord bestämma hur mycket den allmänna hyresnivån ska förändras från år till år. Det är därför denna hyresnivå har sänkts de två senaste åren. Nu tyder allt på att samma sak kommer att hända även 2018. Om HGF tvingar igenom en höjning med 0,69 procent, kommer hyrorna realt att sänkas med 1,41 procent. Inflationen förväntas nämligen öka med 2,1 procent under 2018.

[ Annons ]

Det är en mycket dålig signal för hyresrätten som framtida boendeform. Allt sedan det nuvarande kollektiva förhandlingssystemet infördes i början av 1970-talet har hyresrätten haft det tufft. Den årliga hyresutvecklingen har inte tillåtits följa med den övriga samhällsekonomiska utvecklingen. I Stockholms innerstad har effekten av detta varit som tydligast. Där utgjorde hyresrätten 90 procent av alla flerbostadslägenheter 1970. Idag är den andelen bara drygt 30 procent.

Om inte hyran, som är hyresvärdens enda intäkt, tillåts följa den samhällsekonomiska utvecklingen, blir det naturligtvis lockande att sälja

Det som har möjliggjort de senaste årens urbanisering är alltså bostadsrätten som har kunnat möta den ökade efterfrågan på att bo centralt. Det har gjorts genom såväl nyproduktion som ombildningar av hyresrätter i attraktiva lägen. I Stockholms innerstad har det mest handlat om privata hyresrätter, men även kommunala hyresrätter har ombildats. Det är inte förvånande. När priserna på bostadsrätter ökar, ökar även värdet på hyresrätter, eftersom dessa kan ombildas till bostadsrätter. Om inte hyran, som är hyresvärdens enda intäkt, tillåts följa den samhällsekonomiska utvecklingen, blir det naturligtvis lockande att sälja. Det är ju endast på det sättet värdeökningen kan realiseras.

Att HGF i praktiken har fått ett veto i de årliga förhandlingarna är en långsiktig katastrof för hyresrätten. Det är en viktig anledning till den bostadsbrist och det växande utanförskap vi ser i våra städer. Med den inriktning HGF driver för närvarande kommer denna situation att förvärras. Som bostadsmarknadens parter har vi fått det gemensamma samhällsansvaret av att säkerställa att hyresrätten kan utvecklas och behålla en stark position på den svenska bostadsmarknaden. Det ansvaret är inte lätt att ta om den ena parten utnyttjar sitt veto för att driva igenom kraftiga sänkningar av hyrorna för långsiktiga fastighetsägare. Det är ett säkert sätt att sänka hyresrätten. Eftersom arbetsmarknaden är beroende av en fungerande bostadsmarknad är det också ett säkert sätt att försämra landets ekonomiska utsikter. Den samhällsekonomiska kostanden för det är gigantisk.

Tomas Ernhagen

Chefekonom, Fastighetsägarna Sverige 

[ Annons ]

[ Opinion ]
[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]