Tomas Ernhagen, chefekonom Fastighetsägarna Sverige.
Publicerat 14 november, 2017

”Hyresgästföreningen sågar av sin egen gren”

Dåliga signaler för bostadsrätten är inte ett styrkebesked för hyresrätten. Tomas Ernhagen menar att det är dags för Hyresgästföreningen att inse att de resonerar mot vad de säger sig vilja värna.

Wallenstam gör en ”omvänd” ombildning och omvandlar ett bostadsrättsprojekt till hyresrätter. Plötsligt är det hela havet stormar. Media fylls av krisrubriker, mäklare talar om 30 procentiga prisfall och andra oroar sig för Sveriges ekonomi. Men på Hyresgästföreningen (HGF) jublas det. En omvänd ombildning ses som ett styrketecken för hyresrätten. Jag önskar att jag kunde hålla med, men det går inte. Dåliga signaler för bostadsrätten är tyvärr även dåliga signaler för hyresrätten.

[ Annons ]

Intresset för att investera i hyresrätter har i stor utsträckning drivits av prisutvecklingen på bostadsrätter. Så länge priskurvan pekar uppåt, följer värdena på hyresrätter efter, eftersom dessa kan ombildas till bostadsrätter. Om vi nu befinner oss i ett läge där det inte går att räkna med värdeökningar, är risken uppenbar att intresset att investera i hyresrätter kan minska. När det gäller de långsiktiga intäkterna ser det nämligen riktigt dystert ut.

Den långsiktige hyresvärden har bara en intäkt – hyran – och den har utvecklats riktigt mediokert under årtionden. De senaste åren har den till och med hamnat under inflationen. Om hgf får som den vill – och det får den eftersom den har ett de facto-veto i de årliga förhandlingarna – kommer hyresnivån att falla med 1,4 procent i reala termer under 2018. Det är svårt att se hur det ska vara möjligt att locka till sig långsiktigt kapital i en sådan värld.

Dåliga signaler för bostadsrätten är tyvärr även dåliga signaler för hyresrätten.

Listat

 

Mörker 1

Nationalistiska och populistiska känslovågor fortsätter att skölja in över Europa. Katalonien, Österrike och Tjeckien är de senaste offren för denna galenskap.

 

Mörker 2

Orkan efter orkan sveper in över Karibien. Påverkar det Donald Trumps skeptiska hållning till Parisavtalet. Svar: nej!

 

Allt är inte mörker #Metoo-rörelsen kan vara det bästa som hänt jämställdheten på länge. Vilken genomslagskraft!

Du trodde kanske att HGF skulle ändra sig i en sådan situation. Glöm det. Istället griper den efter alla möjliga och omöjliga argument för att stoppa en höjning av hyresnivån. Häromdagen stötte jag exempelvis på en företrädare för föreningen som hänvisade till Konjunkturinstitutets senaste rapport. Den visar att BNP per capita utvecklats sämre än det vanliga BNP-måttet.

I början av 2000-talet var det ingen större skillnad. Men sedan hände något som drog i sär dem. Krig och kriser fick folk på flykt att i stor skala söka en trygg hamn i Sverige. Eftersom flyktingar har begränsade ekonomiska resurser och dessutom en mångårig väg att vandra innan de kommer in på arbetsmarknaden, har bnp per capita utvecklats sämre än den övergripande BNP-siffran.

HGF-representanten tyckte att det var ett tungt argument mot en hyreshöjning. Det är snarare ett tungt argument för att vårt land har stora sociala utmaningar. Dessa kommer vi dock inte att kunna lösa genom att pressa ner hyrorna och jaga bort investeringskapitalet från bostadsmarknaden. Folk i utanförskap drabbas dubbelt. När bostadsbristen ökar tvingas de tränga ihop sig ytterligare samtidigt som vägen in på arbetsmarknaden blir ännu längre. En fungerande arbetsmarknad, kräver nämligen en fungerande bostadsmarknad.

Istället för att verka för fler hyresrätter och bevara de som redan finns, gör HGF precis tvärt om. Därmed sågar HGF också sakta men säkert av sin egen gren. Problemet är att den svenska ekonomin sitter på samma gren. Längst ut sitter alla de som vill ha, men inte har, en hyresrätt.

Tomas Ernhagen

chefekonom, Fastighetsägarna Sverige

 

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Krönikor ]
[ Nyheter ]
[ Reportage ]