[ Annons ]

Publicerat 11 december, 2012

”Hyresgästen får betala”

Det är i första hand de kommersiella lokaler som allmänyttiga Kirunabostäder äger i centrum som drabbas av flytten. – Våra bostäder berörs inte i första skedet, men däremot har vi som ett kommunalt bolag ansvar att se till att vi har bostäder i Kiruna, säger Annelie Vinsa, vd Kirunabostäder. Om man ska klara detta måste […]

Det är i första hand de kommersiella lokaler som allmänyttiga Kirunabostäder äger i centrum som drabbas av flytten.

[ Annons ]

– Våra bostäder berörs inte i första skedet, men däremot har vi som ett kommunalt bolag ansvar att se till att vi har bostäder i Kiruna, säger Annelie Vinsa, vd Kirunabostäder.

Om man ska klara detta måste man få ersättning för funktion, inte bara nuvarande marknadsvärde.

– Om du får 8?000 kronor per kvadratmeter i inlösen och ska betala 30 ?000 per kvadratmeter för att bygga nytt så är det en inte helt enkel ekvation. Eller den är ju enkel: det går inte.

Och om ni inte får det?

– Då är det hyresgästen som får betala i slutändan.

Ett stort problem är att det inte har byggts på länge i Kiruna. När det inte finns något mellanskikt blir det ett stort hopp till nyproduktionshyra. För den som bygger nytt är det stor risk att hyresgästen bara ser det som ett mellanboende i väntan på något billigare.

Annelie Vinsa menar att staten måste gripa in och hitta former för finansiering. Dels för att lösa nuvarande fastighetsägares situation, men också för att möjliggöra för nya investerare.

– Kiruna ska ju växa, då behövs det fler än allmännyttan och de fastighetsägare som finns här i dag.

Annelie Vinsa beskriver, liksom flera privata fastighetsägare, att den nuvarande situationen är som att leva i ett vakuum där man väntar på besked från LKAB och kommunen.

– Först då kan man börja smida sina egna planer. Ska vi bygga igen, eller göra något annat av verksamheten? Går det för länge kan det börja skada staden. Än är vi inte där. Fortfarande investerar och underhåller vi. Men med tanke på den prognos som kom i somras som visar att det går fortare än vad man tänkt sig att komma framåt, vore det värsta som kan hända att man hamnar i panikläge och inte har tid att bygga.

Tillbaka till huvudartikel

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]