Hyresförhandlingarna i Växjö har brutit samman. Foto: Fastighetsägarna Syd
Publicerat 29 november, 2016

Hyresförhandlingar strandade i Växjö

Fastighetsägarna Syd och Hyresgästföreningen har förhandlat om hyreshöjningen för 2 800 lägenheter i Växjö sedan juli. Idag tog Fastighetsägarna Syd beslutet att stranda förhandlingarna.

Fastighetsägarna Syd påkallade förhandlingarna om nästa års hyreshöjning den 31 juli i år. Därefter har parterna träffats vid sex förhandlingstillfällen utan att lyckas nå en överenskommelse. Fastighetsägarna Syd, som förhandlar för cirka 2 800 lägenheter i Växjö, ville med sitt slutbud höja hyrorna med 0,9 procent. Motbudet från Hyresgästföreningen låg på 0,45 procent, vilket är en alldeles för låg nivå enligt Fastighetsägarna Syd som idag valde att stranda förhandlingarna.

[ Annons ]

– Vår ambition har hela tiden varit att komma överens. Vi påkallade årets hyresförhandlingar tidigt i år för att kunna göra upp i rimlig tid på realistiska nivåer som ligger i paritet med den ekonomiska utvecklingen. Vårt slutbud till Hyresgästföreningen motsvarade cirka 60 kr i månaden för en lägenhet som kostar 6 500 kr. Med Hyresgästföreningen motbud på 0,45 procent kan inte våra medlemmar bibehålla nuvarande standard, service och underhåll. Därför valde vi att stranda, säger Susanne Rikardsson, vd, Fastighetsägarna Syd.

Berörda hyresgäster kommer att informeras de närmsta dagarna och under december kommer besked ges om hur förhandlingarna skall tas vidare. Vid en strandning finns två alternativ, antingen blir det en direkt förhandling med hyresgästerna eller så får Hyresnämnden besluta om hyrorna.

– Strandningen är en konsekvens av en lagstiftning som ger Hyresgästföreningen en monopolliknande ställning. Den ger dem makten att bestämma nivån för hyresutvecklingen i landet och gör att de inte har något att förlora på att inte komma överens i förhandlingarna. Detta är mycket oroande för hyresrättens framtid, säger Susanne Rikardsson.

Läs mer om de strandade hyresförhandlingarna i Skåne

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]