[ Annons ]

70 av lägenheterna i projektet Linbanan i Enköping öronmärks för hyrköp. Foto: Alm Equity.
Publicerat 11 mars, 2016

Hyr, spara och köp din bostad

Hyr lägenheten först och köp sedan. För att underlätta för unga vuxna att få en egen bostad finns nu en modell som tar fram det bästa i såväl hyres- som bostadsrättsmarknaden.

Hur ska en undersköterska med netto-inkomsten 16 000 kronor i månaden få råd att köpa en lägenhet utan att rika föräldrar hjälper till? Joakim Alm, vd på Alm Equity, vädrade frågan och tillsammans med ett gäng han kallar ”kloka gubbar” (bland annat Björn Ulvaeus) kom man fram till en hyrköpsmodell.

[ Annons ]

Första etappen, som blir ett sorts test, står nu klar i Enköping. 70 hyresgäster har hyrt lägenheter om 29 kvadratmeter med hyran 4 700 kronor i månaden. De får en option att köpa loss sitt boende till ett fast pris om två år, förutsatt att 60 procent av hyresgästerna vill ombilda. Under hyrtiden ska förhoppningsvis de boende samla ihop till en insats.

– I längden är det alltid mer lönsamt att äga än att hyra så jag tror att folk kommer köpa. Men samtidigt finns det inga krav och förändras livssituationen finns valet att hyra eller flytta, säger Joakim Alm.

Faller projektet väl ut kan det bli fler hyrköpshus. Alm Equity äger byggrätter för 7 000 lägenheter i Stockholmsområdet, bland annat i Hässelby, Kista och Råcksta.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]