Fackförbundet Byggnads förbundsstyrelse.
Publicerat 8 mars, 2017

Hyllar kvinnor i byggbranschen med pussy hats

Hatten av, eller snarare på, för de kvinnor som vågar trotsa könsnormer och väljer byggbranschen. Den hälsningen skickar Byggnads idag, och passar samtidigt på att förklara varför förbundsstyrelsen endast består av män.

Idag, på internationella kvinnodagen, bär 16 manliga representanter från fackförbundet Byggnads chockrosa så kallade pussy hats för att markera sitt ställningstagande mot lönediskriminering mot kvinnor.

[ Annons ]

”Vi vet att det fortfarande finns de som anser att kvinnor är mindre välkomna i arbetslivet. Vi vet att det finns de som tycker att kvinnor ska tjäna mindre än oss män. De senaste månaderna har dessa personer tyvärr fått vind i seglen. Idag tar vi på oss ’pussy hats’ för att visa att vi är många män som aldrig tänker acceptera det”, förklarar Byggnads förbundsstyrelse i ett pressmeddelande.

Med dagens gest vill förbundet också hylla kvinnor som söker sig till byggbranschen.

”Vi vill också tacka alla kvinnor som vågat trotsa könsnormer och välja byggbranschen. Ni är med och utvecklar branschen till det bättre. Ni behövs. Tack”, avslutas pressmeddelandet.

Men det faktum att endast män ingår i Byggnads styrelse är svårt att missa i sammanhanget. Fastighetstidningen kontaktade förbundsordförande Johan Lindholm för att reda ut varför bilden ser ut som den gör.

Varför är ni bara män i styrelsen?
– Vi är en demokratisk förening och stadgarna säger att vi ska vara en organisation uppbyggd av medlemmarna. I takt med att Byggnads får fler medlemmar som är kvinnor är vi övertygade om att det blir fler kvinnor även i styrelsen. Vi har kongressbeslut på att målet är att minst 5 medlemmar av 100 ska vara kvinnor 2022, säger Johan Lindholm.

På vilket sätt arbetar ni för att få in fler kvinnor?
– Vi gör så mycket vi kan för att få fler kvinnor till branschen. Jämställdhet är ett av Byggnads prioriterade områden, enligt beslut som togs på kongressen 2014. Vi arbetar med kampanjen ”Stoppa Machokulturen”, vi har tillsatt jämställdhetsansvariga ute i alla regioner, vi utbildar, gör filmer, skriver debattartiklar, gör reklam, jobbar mot skolan, har ett nätverk för kvinnliga byggnadsarbetare och vi har Sveriges mest jämställda kollektivavtal. Men sedan går det inte att blunda för att 99 av 100 medlemmar är män. Det är klart det påverkar hur vår förening fungerar och vilka frågor som diskuteras och anses viktiga.

Här är Byggnads förbundsstyrelse:

Johan Lindholm, förbundsordförande

Lars Hildningsson, andre förbundsordförande

Patrik Östberg, förbundssekreterare

Torbjörn Hagelin, avtalssekreterare

Jan Andersson, ordförande Byggnads Mälardalen

Jim Sundelin, ordförande Byggnads Mellannorrland (saknas på bilden)

Joakim Lindholm, ordförande Byggnads Norrbotten

Jonas Sjöberg, ordförande Byggnads Skåne

Kenneth Svärd, ordförande Byggnads Örebro-Värmland

Kim Söderström, ordförande Byggnads GävleDala

Lars Holmström, ordförande Byggnads Stockholm-Gotland

Magnus Cato, ordförande Byggnads Öst

Morgan Nyberg, ordförande Byggnads Småland-Blekinge

Thomas Rolén, ordförande Byggnads Västerbotten

Tomas Emanuelsson, ordförande Byggnads Väst

Fredrik Öberg, ungdomsrepresentant (adjungerad)

 

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]