[ Annons ]

Kvarteret Skogsvaktaren i Mölnlycke Fabriker. Illustration: Liljewall arkitekter
Publicerat 22 december, 2021

Hybrider på Skogsvaktarens tak

Kvarteret Skogsvaktaren är Wallenstams första projekt där man satsar på solhybrider som producerar både el och värme.

Konventionella solceller börjar bli allt vanligare på hustaken. Senaste statistiken från Energimyndigheten är från Mars. Då visar att vid slutet av 2020 fanns det 65 819 nätanslutna solcellsanläggningar, jämfört med 43 944 år 2019. Den totala installerade effekten uppgick då till 1 090 MW.

Men nu kommer också solhybrider som producerar både el och värme. I Mölnlycke Fabriker utanför Göteborg bygger Wallenstam kvarteret Skogsvaktaren med 69 solhybrider på taket. I denna lösning kopplas kalla solpaneler till en bergvärmepump för bästa möjliga energioptimering i fastigheten. Konceptlösningen gör att verkningsgraden ökar, vilket också genererar mer el jämfört med en vanlig solpanel. 

[ Annons ]

– Det här är ytterligare ett steg för oss när det gäller klimatsmarta installationer, vilket känns väldigt bra och går väl i linje med våra klimatmål. Solhybriden jobbar även när solen inte lyser och producerar energi dygnet runt, säger Karin Mizgalski, hållbarhetschef på Wallenstam.

Rent tekniskt kyls solhybriden med kall vätska från bergvärmepumpen. Den kalla vätskan värms upp genom värmen från solhybriden och skickas tillbaka ner i borrhålet för att värma upp och återladda det. Den värme som inte nyttjas under sommaren lagras och används under vintern.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]