[ Annons ]

Foto: Shutterstock.
Publicerat 13 juni, 2016

Hushållens boprisförväntningar sjunker kraftigt

Enligt SEB:s boprisindikator har hushållens förväntningar på stigande bopriser sjunkit kraftigt sedan amorteringskravet infördes. Störst är nedgången i Stockholm.

Av de tillfrågade hushållen svarar 63 procent att de tror på stigande bostadspriser under det kommande året. Det är en nedgång med 13 procentenheter från förra månaden. Andelen som tror på fallande priser stiger till 14 procent jämfört med förra månadens 9 procent. 17 procent tror på stillastående priser, vilket är en ökning med sju procentenheter.

[ Annons ]

– Förväntningarna på boprisutvecklingen sjunker nu kraftigt. Det är med all sannolikhet införandet av amorteringskravet som är orsaken och den fyra månader långa uppgången från januari är nu nästan utraderad.  Samtidigt ska man komma ihåg att det fortfarande är en stor majoritet som tror på stigande priser och det återstår att se om det här är en temporärar eller tillfällig effekt, säger SEB:s privatekonom Jens Magnusson.

Störst är nedgången av boprisförväntningarna i Stockholm. För första gången sedan SEB genomförde den första undersökningen av boprisförväntningarna på regionnivå i januari 2012 så ligger indikatorn lägst i Stockholm.

Källa: SEB.
Källa: SEB.

Fakta: Undersökningen

Demoskop genomför varje månad sedan mars 2003 på uppdrag av SEB undersökningen Boprisindikatorn. Denna undersökning bygger på 1 000 intervjuer och genomfördes under perioden 31 maj till 8 juni.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]