Förra gången Fastighetstidningen skrev om problem med rekrytering var i december 2010. Då besökte vi bland annat studenterna som läste ekonomisk fastighetsförvaltning på Högskolan i Gävle. Då, sista terminen, var det bara 15 av 25 som var kvar på linjen. Och mycket kritik riktades mot fastighetsbranschen som knappt hade visat sig på utbildningen. Hur gick […]
Förra gången Fastighetstidningen skrev om problem med rekrytering var i december 2010. Då besökte vi bland annat studenterna som läste ekonomisk fastighetsförvaltning på Högskolan i Gävle. Då, sista terminen, var det bara 15 av 25 som var kvar på linjen. Och mycket kritik riktades mot fastighetsbranschen som knappt hade visat sig på utbildningen.
Hur gick det då för Anton Johansson, Lars Åkerson och Caroline Lindqvist, tre av eleverna vi träffade?
Lars arbetar på Skatteverket
Lars Åkerson, nu 38 år, började på utbildningen för att han var intresserad av branschen och för att han med sin bror äger två hyresfastigheter.
– Jag skulle vilja jobba med ren fastighetsekonomi, men det är svårt att få ett sådant jobb inom just fastighetsbranschen, det finns nästan aldrig sådana jobb ute. En gång hittade jag en annons och sökte, men jag fick inte tjänsten, säger Lars Åkerson uppgivet. Idag arbetar han på Skatteverket i Gävle.
Jobbet på Skatteverket förmedlades genom högskolan i Gävle där han studerade ekonomisk fastighetsförvaltning. Snacket gick bland klasskamraterna om hur svårt det var att få jobb, så Lars Åkerson valde att nappa för att inte bli utan sysselsättning, men ända in i fastighetsbranschen har han alltså inte kommit ännu.
Men han har inte gett upp tanken på en karrirär som fastighetsekonom. Fast det är också tryggt att jobba på ett statligt verk, konstaterar Lars Åkerson.
Caroline är på ett finansbolag
Caroline Lindqvist, 30 år, hade redan en utbildning som fastighetsmäklare men tyckte inte det var jobbet för henne.
– Jag vill arbeta med fastighetsförvaltning och det är fortfarande mitt mål, säger Caroline som sedan 2,5 år arbetar som bolånehandläggare på finansbolaget Bluestep.
När hon fick sin examen ville hon flytta till Stockholm och började leta jobb inom fastighetsbranschen.
– Tyvärr fanns det bara vikariat och visstidsanställningar. Jag ville ha ett säkrare jobb och då dök det här med Bluestep upp.
Det är en bra arbetsgivare och jag har kunnat avancera till att bli chef för bolånehandläggarna. Jag har också haft nytta av mina kunskaper om fastigheter eftersom det är till köp av bostäder vi ger lån.
Målet är fortfarande att en dag arbeta med fastighetsförvaltning och då helst med ett eget bolag.
Anton arbetar på ett revisionsbolag
Anton Johansson, 24 år, valde linjen för att han var intresserad av ekonomi och fastigheter och för att eventuellt i framtiden förvalta egna fastigheter.
– När jag hade gått kurserna valde jag att läsa vidare ett fjärde år och tog sedan magisterexamen i ekonomisk redovisning, säger Anton
som nu arbetar på revisionsbolaget PwC.
De flesta av hans kunder är byggentrepenadföretag och förvaltningsbolag så nytta har han av studierna i fastighetsförvaltning.
Han berättar att många av klasskamraterna på linjen snabbt insåg att det var svårt att hitta jobb med den kompetensen man hade och därför valde att läsa vidare till fastighetsmäklare.
– Det fanns inte den arbetsmarknaden då. Av de jag har koll på idag arbetar någon på Hyresgästföreningen, en på Skatteverket och en med sälj helt utanför fastighetssektorn.
Anton Johansson skulle gärna se att bolagen var mer aktiva ute på högskolorna och att även skolorna sökte mer samarbete med näringslivet.
– Skulle jag göra om min utbildning idag hade jag nog valt en vanlig bred ekonomiutbildning men jag ångrar inte att jag ändå valde fastighetsförvaltningslinjen.