Fotomontage: Performing Pictures 2017
Publicerat 27 november, 2017

Humlegården utvecklar stadsdel med konstens hjälp

Idag måndag invigs projektet Moving Murals Hagalund. Tanken är att konstprojektet ska bidra till utvecklingen av det gamla industriområdet i Solna.

När novemberkvällen bäddat in Hagalund i mörker är det dags för det mexikanska konstnärskollektivet Lapiztola att låta sitt konstnärliga ljus skina över den slitna brandväggen. Klockan 17:00 för att vara lite mer precis, och Gelbgjutarevägen 7 i Solna är adressen.

[ Annons ]

Under dagtid fungerar verket som en stencilmålning på väggen. När mörkret fallit sätter en videoprojektion igång och adderar en ytterligare dimension.

Hagalunds industriområde är ett prioriterat område för utveckling. Humlegården Fastigheter och Solna Stad arbetar tillsammans för att skapa förutsättningar för etablering av verksamheter som kan bidra till en positiv utveckling av området.

Själva konstprojektet är en del av Smart Kreativ Stad. Ett projekt som drivs av Filmregion Stockholm-Mälardalen och syftar till att undersöka hur de kreativa näringarna kan ta plats som ett rörligt laboratorium för stadsutveckling. I ett möte mellan kreatörer inom film, TV och digitala media å ena sidan och aktörer inom stadsplanering, fastigheter och IT på den andra. Målet är att tillsammans väcka liv i slumrande, bortglömda platser.

–  I detta projekt vill vi levandegöra Hagalunds gamla industrimiljö genom ett deltagande verk, där samtida konstnärliga uttryck utvecklas i samspel med unga filmskapare, säger Filmregionens vd Anette Mattsson.

 

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]