[ Annons ]

Foto: White
Publicerat 11 oktober, 2017

Humanistiska teatern invigd i Uppsala

Nu öppnar nya Humanistiska teatern vid engelska parken i Uppsala. Bakom bygget står White och Akademiska Hus – och i byggnaden, som redan nominerats till ”Årets bygge 2018”, ska samtalet stå i fokus.

Inspirationen till Humanistiska teatern kommer från arkitektoniska klassiker som den romerska amfiteatern, det engelska parlamentet och den anatomiska teatern i Gustavianum i Uppsala.

[ Annons ]

– Målet var att skapa en föreläsningssal som har något som andra inte har. Med detta lyckades vi skapa en närhet mellan alla i rummet, och tillsammans med den avancerade teknologin blir det en unik sal, säger Jacob Melin, ansvarig arkitekt hos White.

Målet med Humanistiska teatern har enligt White varit att skapa ett ”gränslöst rum för det öppna humanistiska samtalet där människan som tänkande och skapande individ står i centrum.”

– Teatern ska inbjuda till samtal, inte bara mellan de på scenen och publiken, utan också mellan alla 140 deltagare i auditoriet. Detta har givit utformningen med branta hästskoformade gradänger och fristående rörliga stolar. Alla ska ha ögonkontakt med alla, säger Jacob Melin.

Förutom föreläsningssal innehåller byggnaden även teatersalong samt mötes- och kontorslokaler.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]