Hans Lind, professor på KTH anser att staten får ta i med hårdhandskarna när motvilliga kommuner inte vill bygga mer bostäder. Bostadsminister Mehmet Kaplan talar hellre om att pusha än tvinga kommuner.
– Staten måste peka med hela handen, annars kommer inte alla kommuner ta sitt ansvar.
När Hans Lind på ett seminarium presenterade sin plan för hur vi ska få fler billiga, eller för att använda hans begrepp, åtkomliga bostäder, föll en stor del av ansvaret på landets kommuner. Det är kommunerna som bestämmer över sin mark och det är kommunerna som sätter sig på tvären för att man helt enkelt inte vill ha mer invånare, särskilt inte ekonomiskt svaga.
Med passning till Mehmet Kaplan, bostadsminister i regeringen och närvarande på seminariet, sa Hans Lind att det är dags för att om inte tvinga så åtminstone hota med att tvinga kommunerna. Underförstått, bygger ni inte så blir ni av med planmonopolet.
Kaplan ville av naturliga skäl inte ta ordet tvång i sin mun.
– Det gäller att pusha på kommunerna som inte sköter sina uppdrag.
Sedan påpekade han att ansvaret även vilar tungt på de lokala politiska partierna, även hans eget, Miljöpartiet. Många planer har stupat på att hans partivänner ute i landet mer värnat om en skogsdunge än traktens bostadslösa.
– Vi är inte frånkopplade från lokala hänsyn.
I stort sett ansåg bostadsministern att Hans Linds slutsatser med ökat byggande av enkla bostäder är rätt väg att gå. Lägenheter med en månadshyra på maximalt 4 000 kronor för en etta och 6 000 kronor för en trea.
– Jag ser inget problem med att en lägenhet har plastmatta istället för klinker. Mina föräldrar som bor i en sådan lägenhet i Husby tycker att det är lättstädat och bra. Vi måste nu alla släppa våra ideologiska skygglappar och gemensamt jobba fram lösningar som gör att vi klarar situationen. Jag ser att allt fler i branschen tar ansvar och ser sig som samhällsbyggare och inte ”bara” bostadsbyggare.
På frågan om bygg- och bostadsbolagen måste sänka sina avkastningskrav till mer ”rimliga nivåer” och inte ta ut höga hyror för att fler med låg inkomst ska få ett boende drog Mehmet Kaplan en parallell till arbetsmarknaden.
– Prissättning är en känslig fråga och när det gäller lönebildning så håller vi politiker oss borta från den frågan. Jag tror att branschen mår bäst av att vi inte heller blandar oss i prissättningen i denna sektor.
Läs mer om Hans Linds bok.