Kostnaden för brott mot handeln är lika stor som statens totala polisbudget – 22 miljarder kronor per år. Värst drabbas små livsmedelsbutiker. ”Polisen bryr sig inte om små stölder och handlaren är rädd för att ingripa”, säger Pär Bygdeson, vd Livsmedelshandlarna.
Per Bygdeson är upprörd över utvecklingen som hans medlemmar drabbas av.
– Förr kunde vi hantera situationen, polisen kom, det gjordes anmälningar och i bästa fall blev det även fällande domar. Men de senaste åren hör jag allt mer uppgivenhet hos våra handlare.
Enligt Per Bygdeson är klimatet annorlunda och hårdare idag. Han berättar att livsmedelshandlarna ser personer som rutinmässigt går in i butiker och stjäl matvaror men att de inte har medel att hindra det, och att personal utsätts för hot om de ingriper.
– Lyckas du hålla kvar en snattare är det inte säkert att polisen dyker upp, och kommer de så blir det ändå ingen rättslig påföljd. Riksåklagaren menar att stölder under 60 kronor inte ska beivras. Jag skulle vilja påstå att det egentligen handlar om 600 kronor, säger Per Bygdeson.
Resultatet menar han är att tjuvar går in och ”hämtar varor” flera gånger per dag. En del för egen konsumtion, annat till försäljning till mindre nogräknade handlare eller restauranger.
Det enda motvapnet är att butikerna anställer väktare, men kostnaden per månad för en väktare är 125 000 kronor, och fackets krav är att det ska vara två. Den typen av pengar kan inte små och medelstora butiker klara av.
Ansvaret menar Bygdeson ligger hos lagstiftarna. Att regeringen ser över behovet av jourdomstolar, möjligheten att omvandla obetalda böter till fängelse, ge butiker rätt att portförbjuda personer som upprepade gånger stulit och hotat, samt göra en grundlig översyn hur stöldligor från andra länder ska hanteras.
– Handlarna jobbar ihop med fastighetsägarna för att se över skalskydd och belysning, även förstärkning av lås. Det ligger i bådas intresse att denna typ av brottslighet kan stävjas så att butikerna kan vara kvar. Tyvärr har vi ju sett hur handlare i vissa områden, nu senast Husby, inser att det inte går att driva verksamheten vidare.
– Vi vill verkligen inte hamna i ett läge som i Sydafrika där det är beväpnade vakter i entrén och förbud att bära huvudbonad när du går in i ett köpcentrum, säger Pär Bygdeson.