[ Annons ]

Raw wood drying in the lumber warehouse
Publicerat 23 juni, 2022

Hoppas halvera utsläpp med trägrund

Med stöd av Rise testar nu Derome AB en lösning där betongen ersätts med en husgrund i trä. Förhoppningen är att koldioxidavtrycket kan halveras. 

Den traditionella grunden i Sverige är en platta på mark i betong, cellplast och armering. En konstruktion som dock innebär stor klimatpåverkan.

Forskningsinstitutet Rise och Derome AB har tidigare testat trä som i själva huskonstruktionen. Nu ger man sig på vad man menar länge varit ett fundament i svensk byggstandard: betonggrunden.

[ Annons ]

– Vi har redan lyckats byta ut väggar, tak och golv med hållbara lösningar av trä. Nu tar vi oss an grunden, och de tidiga hållbarhetsberäkningar som gjorts ser riktigt lovande ut, säger Magnus Falk, projektledare på RISE.
Lösningen som testas är en husgrund baserad på trä och skumglas. Enligt Deromes egna beräkningar ska det leda till cirka 50 procent lägre koldioxidavtryck än en traditionell betonggrund.

Normalt undviks trä i konstruktioner på markytan. Men trä och skumglas har goda egenskaper för en husgrund säger Derome AB:s hållbarhetschef Ander Carlsson.

– Båda materialen har lägre klimatpåverkan i tillverkningen än traditionella material. De väger också betydlig mindre än betong vilket underlättar både transporter och återbruk, och kräver ingen torktid på plats. Dessutom kan en stor del av produktionen göras i fabrik. Vi behöver självklart jobba vidare med processen för att kunna ta trägrunden i storskalig produktion, och det ska vi nu titta vidare på i höst, säger Ander Carlsson.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]