[ Annons ]

Natalia Bonilla, verksamhetsledare. Foto: Crelle Ekstrand.
Publicerat 6 september, 2017

Hon visar vägen ut ur kaos

I höst kan vi under onsdagskvällarna följa verksamhetsledaren Natalia Bonilla och hennes kollegors arbete i dokumentärserien Nåt måste göras. I kväll sänds det andra avsnittet i serien.

”Kaos, det är kaos” är den första meningen som yttras i serien. Är det vad vi kommer få uppleva?

[ Annons ]

– Kommer man från Syrien, har tappat allt och kanske har ett trauma också, då är livet kaos. Men mitt i kaoset går det att hitta ett lugn att gå vidare. I Portalen, som projektet heter, får de nyanlända hjälp att bygga sina egna vägar in i samhället.

Men varför ska ett fastighetsbolag göra detta?

– Man kan inte förvalta lägenheter utan att veta hur människorna bor där. Och våra hyresgäster drabbas svårt att arbetslöshet. Vi upplever hur de tappar självkänsla och inte orkar ta tag i sin situation. Det påverkar i mycket hög grad ett bostadsområde.

Så vad är det ni gör?

– I Portalen skapar vi nätverk mellan de som har kompetens och de som behöver den. Jag hoppas att man efter att ha sett programmet ska förstå att människor kan göra så mycket av egen kraft. Vi jobbar med att odla känslan av att personerna kan lära sig själva. Efter det säger vi att ”nu kan du lära andra att göra på samma sätt”. Det skapar en betydelsefull kedja i området.

Det vi som tittare får uppleva har redan hänt. Vad händer med projektet i nutid?

– Vi har öppnat en ny lokal i området Ringdansen, så nu kan vi ta hand om sammanlagt 250 personer. Och till våren öppnar vi ytterligare en lokal i Marielund. Vi har också tecknat avtal med flera organisationer och föreningar som ska kunna erbjuda kontakter, praktik, mentorer och sysselsättning.

Onsdagen den 6 september visas andra avsnittet av dokumentärserien Nåt måste göras på SVT1. Avsnitten kan också ses på UR Play. Det handlar om hur bostadsbolaget Hyresbostäder i Norrköping startade integrationsprojektet Portalen.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]