[ Annons ]

Publicerat 13 september, 2019

Hon vill bygga smartare städer

Atrium Ljungberg har rekryterat Julie Améen som ny affärsutvecklare, berättar bolaget i ett pressmeddelande. Hon kommer få en nyskapad tjänst där hon ansvarar för innovation och utveckling av nya digitala tjänster med bolagets fysiska platser som grundplattformar. Fastighetstidningen hörde av sig till henne med några frågor.

Varför blev det Atrium Ljungberg?

[ Annons ]

– Att få jobba med smarta digitala stadsinnovationer är någonting jag brinner för och fastighetsbranschen har en stor möjlighet att vara en ledande aktör i den utvecklingen.

– Jag kommer närmast från CGI där jag varit ansvarig för offentlig sektor och bland annat jobbat inom området smarta städer.

Fastighetsbranschen har väl inte kommit lika långt i digitaliseringen som vissa andra branscher. Vad är det som lockar dig att jobba i en ganska odigital bransch?

– Odigital är väl fel att säga. Men vi behöver förstå att digitala lösningar inte alltid är samma sak som smarta lösningar. Det är en sak att digitalisera tjänster man redan har, för att göra dem effektivare. Smarta tjänster är snarare att hitta tvärfunktionella lösningar, som kopplar ihop de digitala öar som annars lätt skapas.

Digitala öar?

– Ja, lösningar som är jättebra för att de skapar ett värde just där. Men det handlar också om att koppla ihop dem för att skapa nya värden. Idag finns många spännande lösningar från nischade bolag, men om vi sätter in dem i ett större sammanhang så får vi en helhetsupplevelse med ett större värde. Tekniken måste följa människan.

Har du exempel på några konkreta tjänster du skulle vilja vara med att utveckla?

– Jag kan inte vara så konkret ännu, men det handlar om att skapa tjänster i staden som förenklar vardagen för dem som bor, arbetar och vistas där.

Varför tror du att just fastighetsbranschen är lämplig för att vara ledande att skapa den smarta staden?

– Vi har ju ändå den fysiska platsen, där människor som rör sig stadsrummet befinner sig. Äger man den ”plattformen” är steget inte långt till att gå vidare med att även komplettera med digitala lösningar i ett ekosystem.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]