Effektivare träning och förbättrad sömn? På köpet en rejäl energibesparing. KTH-doktoranden Elena Malakhatkas forskning kan leda fram till ett helt batteri av nya fastighetstjänster.
I KTH Live-In-Lab bor studenter som samtidigt är studieobjekt för ny teknik och lösningar för mer hållbara och resurseffektiva byggnader. Doktoranden Elena Malakhatka leder ett av projekten.
– Campus på IBM research center i Dublin är ett exempel på hur den nya kognitiva tekniken kan utnyttjas. Via en app kan du exempelvis hitta det tystaste området, för att fokusera på arbetet. Systemet kommer också ihåg dina preferenser och kan schemalägga dina dagliga aktiviteter, berättar Elena Malakhatka.
Tekniken och sensorerna finns redan i många visningshus. Däremot har det varit svårt att hitta riktigt bra och affärsmässigt motiverade tillämpningar för vanliga fastighetsägare.
Elena Malakhatka och hennes grupp ska försöka hitta framtidens tjänster och affärsmodeller i så kallade smarta hem.
– Smart för vem? frågar Elena retoriskt.
– Jag vill närma mig frågan utifrån ett holistiskt perspektiv – ta hänsyn till såväl användare och företag som beslutsfattare.
Bostäderna i Live-In Lab kommer förstås att vara försedda med massor av mät- och styr-utrustning. Även de som bor där kommer att vara uppkopplade, genom armband som mäter puls och andra fysiska värden.
Tillsammans ger mätvärdena en bild av interaktionen mellan de tekniska installationerna och människorna. Den informationen kan bli en guldgruva för framtidens fastighetsägare. Dels genom en mer högupplöst styrning av byggnadens system, som värme, ventilation och belysning, dels genom möjligheten att erbjuda nya typer av tjänster till de boende.
– Att kunna spara energi bör i sig vara intressant för fastighetsägarna, men här öppnar sig också möjligheten till sidotjänster. Det kan handla om hälsorådgivning till den som sover dåligt och förslag på motionsprogram till den som rör sig för lite. Matlagningstips är en annan tjänst som kan tillhandahållas, säger Elena.
– Vi talar inte bara om en smart byggnad – den får mig att leva smartare! Och varför skulle jag inte vara beredd att betala lite extra för boendet om jag samtidigt får hälsorådgivning, en ”personlig tränare” och en egen ”kock” med hyran?
Enorma mängder information ska samlas in om byggnadens installationer och de boende.
– Vi har tagit fram fem affärsmodeller som ska provas på mikronivå kring de boende. Syftet är att hitta olika typer av tjänster som kan fungera på marknaden.
Projektet pågår till 2020 och de första resultaten ska publiceras i januari 2018.
SOVER HYRESGÄSTERNA GOTT OM NATTEN?
Då är det möjligt att sänka temperaturen något i kök och badrum, utan att komforten försämras. Elena Malakhatka kommer i en av de fyra lägenheter hon disponerar till sin forskning att undersöka beteende om natten. Armbandet som mäter puls och andra fysiska värden registrerar om försökspersonen sover djupt eller oroligt. Om risken är stor att hyresgästen vaknar under natten, och måste gå upp, sänks inte värmen lika mycket. Fastighetsägaren sparar inte lika mycket pengar, men kan å andra sidan erbjuda hälsoråd om hur sömnen kan förbättras.