[ Annons ]

Karin Göransson, Verksamhetschef för Tryggare Väsby – Fastighetsägare i samverkan.
Publicerat 28 oktober, 2020

Hon ska ta ett tryggare Väsby in i framtiden

Namn: Karin Göransson. Titel: Verksamhetschef för Tryggare Väsby – Fastighetsägare i samverkan. Uppdrag: Omvärldsbevakning, platsutveckling, relationsbyggande och medlemsrekrytering i syfte att skapa tryggare livsmiljöer.

Vad hoppas du kunna bidra med i föreningen Tryggare Väsby?

– Jag har jobbat som projektledare i tre olika BID-initiativ sedan 2013: Skärholmens Fastighetsägare, Fastighetsägare i Järva och Hässelby Vällingby Fastighetsägare. Där har jag sett från scratch hur arbetet går till. Det grundläggande är att arbeta med en teoretisk anknytning till Broken Windows Theory. Trygga miljöer är en grundplåt till social hållbarhet.

[ Annons ]

Vad behövs för att fler aktörer ska våga gå samman och starta initiativ i sina områden?

– Jag vet inte om det är det formaliserade samarbetet som känns krångligt och svårt. Kanske behöver vi en lagstiftning för att få in alla aktörer i ett område i en BID. Kanske man först då kan lägga energin där den behövs. Det har det funkat bra i Sverige i den frivilliga formen, men det är också ganska skört.

Vad tror du om Boverkets nya uppdrag att utreda eventuella hinder för BID i Sverige?

– Jag tror att det framför allt behövs utredning och forskning, att man på ser på historik, statistik och goda resultat i andra föreningar. Skulle det finnas lagstiftning som man kan luta sig mot så kan det ge mer resultat och användas i fler sammanhang. Social hållbarhet pratar man mycket om men det är ganska svårt att mäta och olika aktörer har olika uppfattningar om hur man kan arbeta med det. Men i en BID arbetar man konkret och i praktiken med att de boende i ett område ska ha en trygg livsmiljö, och att det börjar i den egna fastigheten.

TRE YRKEN SOM JAG SKULLE VILJA TESTA
Trähusproducent
– Trähusbyggande har varit satt på paus på grund av lagstiftning kopplat till brandrisk. Men jag tror att trähus är framtiden.
Jägmästare
– Jag jagar och älskar att hänga ute i skogen. Att räkna på skog och jobba nära Skogsstyrelsen eller något sådant.
Lastbilschaufför
– Jag älskar att köra bil och gärna nya hållbara Tesla Semi. Det skulle passa mig att köra långt och få se mycket av Europa.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]